lamp om aan te geven dat iemand een idee heeft en deze wil beschermen met een i-depot

Een idee of concept op zich is niet te beschermen. Een concrete uitwerking van een idee of concept misschien weer wel dankzij een van de rechten van intellectuele eigendom. Daarbij gaat het om de uiterlijke vormgeving van (gebruiks)producten, uitvindingen, muziek, handelsmerken, software, games, teksten, foto’s etcetera. In bepaalde gevallen moet voor het verkrijgen van een intellectueel eigendomsrecht een registratie bij de officiële instanties worden aangevraagd. Dat geldt voor het merkenrecht, geregistreerde modellenrecht, octrooi en kwekersrecht.

Soms is het echter ook buiten deze gevallen waarop een registratie een bepaalde datum vastlegt handig om aan te kunnen tonen wanneer u het idee of concept uitwerkte. Vroeger werd een “datumstempel” gefaciliteerd door de belastingdienst en het opmaken van een akte door een notaris is nog altijd mogelijk. Momenteel biedt het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (Benelux Office for Intellectual Property, ofwel BOIP) een makkelijke en prijsvriendelijke mogelijkheid om een datum vast te leggen: het BOIP i-DEPOT.

Wat is een i-DEPOT?

Met een i-DEPOT creëert u een bewijsmiddel dat uw uitwerking of creatie op een bepaalde datum bestond. Een i-depot geeft dus een datumstempel. Dat is handig om bijvoorbeeld in het geval dat u een beroep wilt doen op auteursrechtelijke bescherming te kunnen aantonen wanneer u uw werk maakte.

Maar soms is het juist ook handig om bewijs van een bepaalde datum te hebben als u wordt aangesproken door een derde die meent dat u inbreuk op zijn vermeende rechten zou maken. U kunt dan bewijzen dat de partij die u aanspreekt die uitwerking niet heeft bedacht.

Wat is een DEPOT niet?

Een i-DEPOT creëert uitdrukkelijk geen rechten. Het i-DEPOT aanvragen kan enkel dienen om een bewijs van een datum te creëren. Het is nog altijd de vraag of volgens het betreffende recht van intellectuele eigendom of hetgeen u met het i-DEPOT hebt vastgelegd bescherming geniet of niet.

i-D Space

In beginsel houdt het BOIP de inhoud van het i-DEPOT geheim. Maar u kunt er ook voor kiezen uw i-DEPOT geheel of gedeeltelijk openbaar te maken op i-D Space. I-D Space is een voor iedereen gratis toegankelijke marktplaats waarin alle openbaar gemaakte i-DEPOT’s te vinden zijn. Handig voor als u op zoek bent naar samenwerkingspartners om uw creatie op de markt te kunnen brengen, maar ook als u op zoek bent naar goede ideeën waarin u wel zou willen instappen.

Maand van de nieuwe ideeën

Het kan nu wel eens belangrijker dan ooit zijn om nieuwe ideeën te genereren. Alleen daarmee kan een crisis van ongekende omvang het hoofd worden geboden. Het BOIP heeft daarom juni 2020 uitgeroepen tot ‘Maand van de nieuwe ideeën’. Dat betekent dat in juni 2020 iedereen zijn nieuwe ontwerpen, teksten en andere uitwerkingen van ideeën, concepten en formats gratis in een i-DEPOT kan vastleggen. Er zijn dan dus geen taksen verschuldigd.

Ook bij Bernhaege zullen wij in de maand juni 2020 geen kosten in rekening brengen voor het aanvragen van i-DEPOT’s. Dit geldt ook voor onze externe collega waarmee wij voor registraties, waaronder i-DEPOT’s, een samenwerking zijn aangegaan. Een mooi aanbod om eens kennis te maken met het i-Depot of, als u er al bekend mee bent, uw laatste creaties nu kosteloos vast te leggen. Neem bij interesse contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wij helpen u graag verder!

Wilt u meer weten over het i-DEPOT? Of over intellectuele eigendomsrechten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op door te mailen naar info@bernhaege.nl. U kunt ons ook telefonisch bereiken.

U belt met onze vestiging in Veghel via 0413 – 35 22 11. Onze vestiging in Oss bereikt u op het volgende telefoonnummer: 0412-76 02 27. Mr. Muriel van den Hazenkamp, onze advocaat die gespecialiseerd is in o.a. het auteursrecht en merkenrecht, staat u graag te woord.