Een verzoek om conservatoir beslag te mogen leggen, wordt door Nederlandse voorzieningenrechters relatief snel toegekend. Op 14 mei 2020 heeft de Eerste Kamer echter een wetsvoorstel aangenomen voor de herziening van het beslag- en executierecht. Het doel van het wetsvoorstel is kortgezegd het voorkomen dat een schuldenaar niet meer in zijn bestaansminimum kan voorzien, het beslag- en executierecht moderniseren en tegengaan dat beslagen enkel als drukmiddel worden gebruikt. De belangrijkste gevolgen van deze herziening zetten wij voor u op een rij.
Beslag- en executierecht: Bescherming van het bestaansminimum van de schuldenaar.
Bij een beslag op een periodieke uitkering, zoals loon, wordt een beslagvrije voet toegepast. Dit houdt in dat geen beslag kan worden gelegd op het volledige loon, maar dat een schuldenaar een deel van het loon mag houden zodat hij in zijn bestaansminimum kan voorzien. Door de wetswijziging dient er nu ook bij een beslag op een bankrekening een beslagvrij bedrag te worden toegepast.
De gedachte achter deze regeling is dat anders een schuldeiser de beslagvrije voet kan omzeilen door beslag te leggen op een bankrekening in plaats van onder een werkgever. Ook wordt ter bescherming van het bestaansminimum het beslagverbod op roerende zaken gemoderniseerd.
Conservatoir beslag wordt vaak als pressiemiddel gebruikt om bijvoorbeeld alsnog onderling tot een regeling te kunnen komen.
Effectieve en efficiënte beslaglegging en executie.
Voor een gerechtsdeurwaarder wordt het mogelijk om administratief beslag te leggen op motorrijtuigen. Voorheen was het zo dat een gerechtsdeurwaarder bijvoorbeeld een auto zelf moest aantreffen om er beslag op te kunnen leggen. Dit is dus een enorme vooruitgang. Nu kan hij op basis van het kentekenregister beslag leggen. Ook mogen roerende zaken via een online executieveiling worden verkocht en vervalt de plicht om in een dagblad een aankondiging te moeten plaatsen.
Daarnaast krijgt de deurwaarder de mogelijkheid om voorafgaand aan een beslaglegging te informeren of de schuldenaar bij een betreffende bank een rekening heeft, zodat er niet onnodig beslag onder een bank gelegd hoeft te worden. Verder wordt de termijn van vier weken waarna een derdenverklaring moet worden afgegeven verkort naar twee weken. Door deze verklaring dient bijvoorbeeld een bank aan te geven voor welk bedrag het beslag doel heeft getroffen.
Afweging kosten en baten.
Conservatoir beslag wordt vaak als pressiemiddel gebruikt om bijvoorbeeld alsnog onderling tot een regeling te kunnen komen. Het leggen van conservatoir beslag is echter niet meer mogelijk wanneer voorzienbaar is dat de kosten van beslag en executie de opbrengst daarvan zullen overstijgen. Dit kan anders zijn wanneer u als beslaglegger aannemelijk kunt maken dat de schuldenaar door het beslag en de uitwinning van dit beslag niet op een onevenredig zware wijze in zijn belangen wordt getroffen. Een schuldenaar die wel kan maar niet wil betalen, wordt bijvoorbeeld niet beschermd.
Meer informatie over beslag- of executierecht?
Wij begrijpen het als u meer vragen heeft over het beslag- en executierecht.
Bent u gevestigd in de omgeving van Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. Voor telefonisch contact kunt u ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.
Of bent u gevestigd in de omgeving van Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.