Foto bij blog herziening beslag- en executierecht van Bernhaege Advocaten

Een verzoek om conservatoir beslag te mogen leggen, wordt door Nederlandse voorzieningenrechters relatief snel toegekend. Op 14 mei 2020 heeft de Eerste Kamer echter een wetsvoorstel aangenomen voor de herziening van het beslag- en executierecht. Het doel van het wetsvoorstel is kortgezegd het voorkomen dat een schuldenaar niet meer in zijn bestaansminimum kan voorzien, het beslag- en executierecht moderniseren en tegengaan dat beslagen enkel als drukmiddel worden gebruikt. De belangrijkste gevolgen van deze herziening zetten wij voor u op een rij.

Bescherming van het bestaansminimum van de schuldenaar

Bij een beslag op een periodieke uitkering, zoals loon, wordt een beslagvrije voet toegepast. Dit houdt in dat geen beslag kan worden gelegd op het volledige loon, maar dat een schuldenaar een deel van het loon mag houden zodat hij in zijn bestaansminimum kan voorzien. Door de wetswijziging dient er nu ook bij een beslag op een bankrekening een beslagvrij bedrag te worden toegepast.

De gedachte achter deze regeling is dat anders een schuldeiser de beslagvrije voet kan omzeilen door beslag te leggen op een bankrekening in plaats van onder een werkgever. Ook wordt ter bescherming van het bestaansminimum het beslagverbod op roerende zaken gemoderniseerd.

Conservatoir beslag wordt vaak als pressiemiddel gebruikt om bijvoorbeeld alsnog onderling tot een regeling te kunnen komen.

Effectieve en efficiënte beslaglegging en executie

Voor een gerechtsdeurwaarder wordt het mogelijk om administratief beslag te leggen op motorrijtuigen. Voorheen was het zo dat een gerechtsdeurwaarder bijvoorbeeld een auto zelf moest aantreffen om er beslag op te kunnen leggen. Dit is dus een enorme vooruitgang. Nu kan hij op basis van het kentekenregister beslag leggen. Ook mogen roerende zaken via een online executieveiling worden verkocht en vervalt de plicht om in een dagblad een aankondiging te moeten plaatsen.

Daarnaast krijgt de deurwaarder de mogelijkheid om voorafgaand aan een beslaglegging te informeren of de schuldenaar bij een betreffende bank een rekening heeft, zodat er niet onnodig beslag onder een bank gelegd hoeft te worden. Verder wordt de termijn van vier weken waarna een derdenverklaring moet worden afgegeven verkort naar twee weken. Door deze verklaring dient bijvoorbeeld een bank aan te geven voor welk bedrag het beslag doel heeft getroffen.

Afweging kosten en baten

Conservatoir beslag wordt vaak als pressiemiddel gebruikt om bijvoorbeeld alsnog onderling tot een regeling te kunnen komen. Het leggen van conservatoir beslag is echter niet meer mogelijk wanneer voorzienbaar is dat de kosten van beslag en executie de opbrengst daarvan zullen overstijgen. Dit kan anders zijn wanneer u als beslaglegger aannemelijk kunt maken dat de schuldenaar door het beslag en de uitwinning van dit beslag niet op een onevenredig zware wijze in zijn belangen wordt getroffen. Een schuldenaar die wel kan maar niet wil betalen, wordt bijvoorbeeld niet beschermd.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ons kantoor in Veghel is telefonisch te bereiken via 0413 – 35 22 11 en ons kantoor in Oss via 0412 – 76 02 27. Daarnaast zijn wij per mail bereikbaar via info@bernhaege.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.