Handelsnaamrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

Aangesloten bij

logo nederlandse orde van advocaten

Op het moment dat u een onderneming start, geeft u uw bedrijf een naam, de naam waarmee u deelneemt aan het rechtsverkeer: de handelsnaam. Het handelsnaamrecht bevat de rechten die een onderneming opbouwt met die handelsnaam.

Niet zelden wordt hierop inbreuk gemaakt door een concurrent die (al dan niet bewust) onder dezelfde naam of een naam die in geringe mate afwijkt van de handelsnaam van de eerdere onderneming zijn bedrijf gaat exploiteren.

Gebruik handelsnaam door derde.

Het handelsnaamrecht ontstaat automatisch door het voeren van een handelsnaam ter aanduiding en onderscheiding van de onderneming of een deel daarvan en is gebaseerd op de Handelsnaamwet uit 1921. U moet hierbij denken aan het gebruik van de handelsnaam in allerlei vormen van reclame-uitingen of op bestickering van bijvoorbeeld bedrijfsauto’s, briefpapier, visitekaartjes en website van de onderneming. Maar vooral ook gebruik van de handelsnaam op uw facturen zal uw recht bewijzen. Als een derde dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam gebruikt, zal uiteindelijk moeten worden beoordeeld of er daardoor verwarring kan ontstaan tussen de ondernemingen en u zich dus terecht op uw handelsnaamrechten kunt beroepen. Daarbij wordt gelet op de aard van de ondernemingen – wat zijn de activiteiten – en de plaats waar zij gevestigd zijn.

Beperkingen van een handelsnaam.

Een gekozen handelsnaam mag niet misleidend zijn. Het is daarom bijvoorbeeld ook niet toegestaan om in de handelsnaam in strijd met de waarheid een andere rechtsvorm te vermelden dan de daadwerkelijke ingeschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Vraag het uw specialist handelsnaamrecht.

Hebt u vragen over het intellectuele eigendom of handelsnaamrechten in het bijzonder? Misschien over de handelsnaam die u wilt gaan voeren of indien u een handelsnaam voert en een derde gebruikt een vergelijkbare handelsnaam? Dan kunt u bij ons als specialist op het gebied van het handelsnaamrecht advies inwinnen. In het geval van inbreuk op handelsnaamrecht staan wij u ook bij in de gang naar de rechter als er een minnelijke regeling niet kan worden getroffen. Maar vaak kan door goed onderhandelen een procedure wel voorkomen worden. Ook daarin kunnen wij u adviseren en bijstaan.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Handelsnaamrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

logo nederlandse orde van advocaten

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Contact opnemen
+31 413 35 22 11
+31 412 76 02 27

Andere expertises van ons kantoor.

Bekijk alle rechtsgebieden

IE

Het recht dat de eigendom op literaire en artistieke eigendom regelt in het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en octrooirecht.

Auteursrecht

Het absolute eigendomsrecht van de maker van letterkunde, wetenschap of kunst op zijn werk.

Merkenrecht

Het geheel van regels dat betrekking heeft op de vestiging, bescherming en het uitdoven van merken.