U kent het liedje van Acda en de Munnik wel: ‘CD van jou, CD van mij, CD van ons allebei’. Nu is dat bij een CD nog behapbaar, maar kwesties over bijvoorbeeld een auto, vakantiehuis of stuk grond dat toebehoort aan meerdere personen kunnen vragen oproepen. Als u een aandeel heeft in een gemeenschappelijk goed bent u juridisch gezegd deelgenoot en kunt u niet zomaar een gezamenlijk eigendom verkopen.

Iedere deelgenoot kan zijn of haar deel alleen verkopen en overdragen na verdeling en met toestemming van de ander. Maar wat nu als de mede-eigenaar geen toestemming geeft? Bent u dan in de lengte der jaren aan diegene verbonden?

Handelingen van beheer en beschikking.

Als deelgenoot in een gemeenschappelijk eigendom bent u als het ware voor de helft eigenaar van elke grasspriet. Iedere deelgenoot mag zelfstandig onderhoudswerkzaamheden verrichten of algemene handelingen die niet uitgesteld kunnen worden. Deze handelingen noemen we ‘beheershandelingen’. Het verkopen van het goed of er een pand- of hypotheekrecht op vestigen zijn ‘beschikkingshandelingen’. Deze handelingen kunnen alleen door de deelgenoten samen worden verricht.

Voor u kunt gaan verkopen zullen er afspraken gemaakt moeten worden over wie eigenaar van een bepaald deel is. U zult de grassprieten dus moeten gaan verdelen. Lees ook meer over gebruiksvergoeding koopwoning.

Verdelen, hoe werkt dat?

Op het moment dat u uw aandeel in het goed wil verkopen, of als u het gemeenschappelijke goed voor u zelf wenst, kunt u als deelgenoten onderling afspraken maken. U hoeft hiervoor niet naar de rechter en een notaris is alleen nodig als het gaat om het verdelen van een woning of een stuk grond. Voor de spullen die u in huis heeft staan of een auto kunt u een lijst opstellen en ieder voorwerp een waarde geven. Om discussies te voorkomen raden we u aan om afspraken duidelijk vast te leggen in een overeenkomst.

Wat als de andere partij niet meewerkt?

Afspraken maken in goede harmonie is het gemakkelijkst. Helaas gebeurt het regelmatig dat partijen er samen niet uitkomen. Dat een deelgenoot (om voor hem moverende reden) niet meewerkt aan verdeling en geen toestemming verleent voor het gezamenlijk eigendom verkopen betekent niet dat u in de lengte der jaren aan diegene gebonden bent. Deelgenoten kunnen ieder hun eigen weg gaan door een verdeling van de gemeenschap te vorderen bij de rechtbank. Het maakt niet uit hoe lang u al gezamenlijk eigenaar bent, want op grond van de wet kan een vordering tot verdeling niet verjaren.

Mogelijke uitspraken in een juridische procedure.

Wat een rechter uiteindelijk beslist is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van uw zaak. Een advocaat zal u voorafgaand aan het instellen van een verzoek tot verdeling inlichten over uw kansen en de risico’s van de procedure. Om vast een indruk te geven van de mogelijke uitkomsten:

  • De rechter kan bepalen dat het goed moet worden verkocht waarna de deelgenoten de opbrengst delen.
  • Ook kan het gebeuren dat de rechter bepaalt dat de ene deelgenoot de andere deelgenoot uitkoopt.
  • De rechter kan ook een verdeling vaststellen, rekening houdend met de belangen van beide partijen.

Om u een indruk te geven van de risico’s:

  • Als er nog schulden voor rekening van de gemeenschap open staan, kan de rechter bepalen dat degene die verdeling verzoekt deze schulden eerst voldoet.
  • Partijen kunnen de mogelijkheid een verzoek tot verdeling te doen uitsluiten bij overeenkomst. De vordering tot verdeling kan dan vijf jaar na het sluiten van de overeenkomst worden ingesteld.
  • Als door verdeling de belangen van de andere deelgenoot ernstig worden getroffen en deze belangen groter zijn dan het belang dat door de verdeling is gediend, kan de rechter de verdeling voor drie jaar tegenhouden.

Ons advies.

Om de door u gewenste verdeling voor elkaar te krijgen is het zaak uw belang ten overstaan van de rechter goed te motiveren. Is het voorzienbaar dat een van de deelgenoten geen uitvoering zal geven aan het vonnis, is het belangrijk dit ook bij de rechter kenbaar te maken. Zo kan de rechter bepalen dat de uitspraak in plaats van de akte treedt of bijvoorbeeld een dwangsom oplegt.

Wij helpen u graag verder!

Overweegt u een juridische procedure om verdeling te vorderen? Of wilt u een advocaat laten meekijken naar uw overeenkomst met afspraken over verdeling? Wellicht heeft u naar aanleiding van het bovenstaande andere vragen. Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaat gespecialiseerd in het verbintenissenrecht staat u graag te woord.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.