Ook de gevolgen van het ontslag voor een werknemer zijn van belang voor het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding, aldus de Hoge Raad in haar uitspraak van 30 juni 2017. Deze uitspraak biedt nieuwe mogelijkheden voor werknemers!

Wat is billijke vergoeding?

Een billijke vergoeding is een vergoeding die door de rechter kan worden toegekend aan een werknemer bij ontslag. Het is een vergoeding die wordt toegekend als compensatie voor het feit dat de werkgever zich niet aan de regels heeft gehouden bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Een billijke vergoeding kan worden toegekend als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever bij het ontslag van de werknemer. Bijvoorbeeld als de werkgever zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie, pesten, intimidatie of andere onrechtmatige handelingen. Ook kan een billijke vergoeding worden toegekend als de werkgever zich niet aan de regels heeft gehouden bij de procedure van het ontslag.

De hoogte van de billijke vergoeding wordt bepaald door de rechter en is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Er is geen vaste formule voor de berekening van de hoogte van de billijke vergoeding. De rechter zal bij de bepaling van de hoogte van de vergoeding rekening houden met factoren als de duur van het dienstverband, de ernst van het verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever en de financiële positie van de werkgever en werknemer.

Het is goed om te weten dat het aanvragen van een billijke vergoeding bij de rechter een complex en juridisch proces kan zijn, dat in de meeste gevallen alleen wordt ingezet als andere mogelijkheden om tot een oplossing te komen niet succesvol zijn gebleken. Het is daarom altijd verstandig om in geval van ontslag juridisch advies in te winnen.

Gevolgen ontslag werknemer van invloed op hoogte billijke vergoeding.

Bij het begroten van de billijke vergoeding heeft het Hof ten onrechte tot uitgangspunt genomen welk bedrag voor de werkgever een punitief (straf) effect heeft. Ook heeft het Hof ten onrechte de duur van het dienstverband buiten beschouwing gelaten. Bij de begroting van de billijke vergoeding komt het immers aan op alle omstandigheden van het geval, aldus de Hoge Raad. Het Hof heeft ten onrechte de gevolgen van het ontslag buiten beschouwing gelaten.

Lees hier meer over deze uitspraak meer.

Heeft u vragen over billijke vergoeding bij ontslag?

Onze arbeidsrecht advocaat staat u graag te woord als u vragen heeft over de gevolgen voor billijke vergoeding bij ontslag.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.