Kijkje achter de schermen bij gerechtsdeurwaarder

Via de Vereniging van Jonge Procesadvocaten kon onze kantoorgenoot Cynthia zich voor een “meeloopdag” bij Groot & Evers gerechtsdeurwaarders aanmelden. In haar praktijk heeft zij regelmatig te maken met de gerechtsdeurwaarder om bijvoorbeeld een conservatoir of executoriaal beslag te laten leggen of om een dagvaarding of vonnis te laten betekenen. Zij was dan ook erg benieuwd hoe dergelijke opdrachten vervolgens verwerkt worden bij de gerechtsdeurwaarder en hoe zijn dagelijkse werkzaamheden eruit zien. Door deze meeloopdag kreeg zij een kijkje achter de schermen.

Hieronder zal Cynthia toelichten wat een gerechtsdeurwaarder is en wat hij doet. Afsluitend zal zij een kort verslagje geven van haar meeloopdag.

Wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Bij iedere gerechtelijke procedure komen werkzaamheden van een gerechtsdeurwaarder kijken. Toch zijn er misverstanden over de vraag wat een gerechtsdeurwaarder nou precies doet en wat het verschil is met een incassobureau.

Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die diverse ambtelijke taken verricht. Zo roept hij personen op om voor de rechter te verschijnen door de dagvaarding aan hen te betekenen. Daarnaast betekent hij het vonnis van de rechter aan de veroordeelde partij. Deze partij kan daar dan kennis van nemen en dient vervolgens het vonnis uit te voeren. Andere taken van de gerechtsdeurwaarder zijn:

  • handelingen verrichten bij het leggen van conservatoir en executoriaal beslag,
  • processen-verbaal van constatering opstellen,
  • een woning (laten) ontruimen op basis van het vonnis van een rechter.

Al deze werkzaamheden hebben dus grofweg betrekking op het instellen van procedures en de tenuitvoerlegging van beslissingen van de rechter.

Wanneer iemand niet vrijwillig aan een vonnis van de rechter voldoet, dan is de deurwaarder ook de aangewezen persoon om druk uit te oefenen. Als betaling uitblijft dan kan hij bijvoorbeeld (executoriaal) beslag leggen op iemand zijn inkomsten, woning of auto. Verder verricht de gerechtsdeurwaarder enkele niet-ambtelijke werkzaamheden zoals het versturen van incassobrieven.

Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die diverse ambtelijke taken verricht. Zo roept hij personen op om voor de rechter te verschijnen door de dagvaarding aan hen te betekenen.

Samenwerking advocaat en gerechtsdeurwaarder

De gerechtsdeurwaarder is dan ook onmisbaar bij de uitvoering van een deel van de werkzaamheden van een advocaat. Zo dient de gerechtsdeurwaarder een door een advocaat opgestelde dagvaarding te betekenen aan een gedaagde partij. Daarnaast kan hij alleen conservatoir beslag leggen wanneer een advocaat daartoe een verlof van de voorzieningenrechter heeft ontvangen. Een goede samenwerking is dan ook een must!

Meeloopdag 5 juli 2019

Juist door het belang en de noodzaak van deze samenwerking organiseren steeds meer gerechtsdeurwaarders meeloopdagen voor advocaten. Mijn meeloopdag begon al vroeg op het kantoor van de gerechtsdeurwaarder in Utrecht om enkele stukken op te halen. Vervolgens reden we door naar de Rechtbank in Amsterdam, omdat de gerechtsdeurwaarder daar een kort geding zitting had. De vraag die aan de rechter werd voorgelegd, was of de deurwaarder op grond van een bepaald vonnis tot ontruiming mocht overgaan. Wanneer de letter van het vonnis zou worden aangehouden, dan was ontruiming niet mogelijk. Er waren echter redenen om in dit geval te twijfelen of niet toch ontruimd kon worden.

Vervolgens zijn we route gaan rijden in en rondom Amsterdam en Utrecht om alle stukken die de gerechtsdeurwaarder bij zich had te betekenen. Dit was voor mij een mooie manier om te zien hoe dit in zijn werk gaat. Tijdens de rit in de auto heb ik bovendien veel vragen kunnen stellen. Erg leuk en leerzaam om alle verhalen en ervaringen van de deurwaarder te horen!

Wilt u graag meer info?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Of bent u voornemens een gerechtelijke procedure op te starten dan wel (conservatoir) beslag te laten leggen? Dan kunt u contact opnemen met ons. Telefonisch zijn wij in Veghel te bereiken via 0413 – 35 22 11 en in Oss via 0412 – 76 02 27 of u kunt mailen naar info@bernhaege.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.