U bent ondernemer en u wilt zoveel mogelijk vooruit. U heeft een duidelijke visie en u ziet kansen in de markt. Maar wat als u dagelijks wordt overspoeld met rekeningen en aanmaningen? Als deurwaarders regelmatig op uw stoep staan en u het ene gat vult met het andere? Lees meer over een eigen faillissement aanvragen.
Dan is ondernemen ineens niet zo leuk meer. U kunt afwachten tot schuldeisers uw faillissement aanvragen. Maar u kunt ook zélf iets doen. Bijvoorbeeld het aanvragen van uw eigen faillissement. Hoe moeilijk ook, in sommige situaties is dat de beste oplossing. Echt waar. U kunt bij onze advocaten terecht met vragen over de juiste timing en over de gevolgen van de faillietverklaring.
Hoe lang duurt een faillissementsaanvraag?
Een faillissementsaanvraag in Nederland kan doorgaans tussen de één en drie maanden in beslag nemen. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de zaak, kan deze periode echter korter of langer zijn.
Hoe gaat aanvragen faillissement?
Wist u niet dat u zelf uw faillissement aan kunt vragen? U bent niet de enige. Veel ondernemers denken dat alleen schuldeisers een faillissement aan kunnen vragen. Dat is niet het geval. Een ondernemer kan zelf een ook doen bij de rechtbank. Het aanvragen kan heel simpel door het invullen van een digitaal formulier.
Bijstand van een faillissementsrecht advocaat is daarbij niet noodzakelijk. Enige vereiste voor het aanvragen van een eigen faillissement, is dat u uw schulden niet meer kunt aflossen of dat u uw rekeningen niet meer kunt betalen.
Waarom zelf faillissement aanvragen bij de rechtbank?
Bij financiële moeilijkheden steken veel ondernemers hun kop in het zand, in de hoop dat de bui vanzelf overwaait. Dat gebeurt helaas zelden tot nooit. Het beste is de situatie onder ogen te zien en gepaste maatregelen te nemen. Als u denkt dat het onmogelijk is er financieel weer bovenop te komen, dan is een faillissement voorkomen onvermijdelijk. Wacht niet tot uw schuldeisers dit aanvragen. U kunt dan namelijk door een rechter persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, omdat u doorging met ondernemen terwijl u wist dat u niet aan uw verplichtingen kon voldoen.
Update: verzet van de curator tegen de faillietverklaring?
Bij het voorgaande dient wel een waarschuwing te worden geplaatst. De Hoge Raad heeft op 18 december 2015 namelijk een arrest gewezen waarin is bepaald dat in het geval dat een rechtspersoon op eigen aangifte failliet is verklaard, de curator uit eigen hoofde als belanghebbende kan worden aangemerkt en verzet tegen de faillietverklaring kan instellen.
Wil het verzet van de curator kunnen slagen dan dient de rechter overtuigd te zijn van de stelling dat de boedel (nagenoeg) geen baten omvat en deze ook niet te verwachten zijn. Indien dat het geval is dan levert de eigen aangifte tot faillietverklaring misbruik van bevoegdheid op en zal het verzet van de curator slagen. De rechtspersoon had dan door middel van een zogenoemde ‘turboliquidatie’ ontbonden dienen te worden.
Advies van een faillissementsrecht advocaat.
Alhoewel u eenvoudig zelf faillissement kunt aanvragen door het invullen van een formulier, is het toch verstandig eerst langs een gespecialiseerde faillissementsrecht advocaat te gaan. Deze helpt u bijvoorbeeld fouten te voorkomen bij het faillissementsaanvraag indienen. Dit is onder andere erg belangrijk voor het voorkomen van persoonlijke aansprakelijkheid. Een advocaat brengt ook alle (financiële) gevolgen van een faillietverklaring in beeld. Hoe ziet de verdere gang van zaken eruit? Wat gebeurt er met de schulden? Wat zijn de gevolgen voor eventuele werknemers? Is een doorstart mogelijk? Een advocaat helpt u met dit soort vragen.
Toch faillissement zelf aanvragen?
Stapelen de rekeningen zich ook bij uw onderneming op? Ziet u geen toekomst meer voor uw bedrijf? Twijfelt u over uw faillissement zelf aanvragen? Onze faillissementsrecht advocaat adviseert u graag, zodat u weer grip krijgt op de situatie.
Bent u gevestigd in de omgeving van Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. Voor telefonisch contact kunt u ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.
Of bent u gevestigd in de omgeving van Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.