privacyrecht

Privacyrecht

Privacyrecht

Het verwerken van persoonsgegevens is aan regels verbonden. Als ondernemer heeft u daarom met privacyrecht te maken: binnen uw organisatie worden namelijk persoonsgegevens verwerkt van bijvoorbeeld (potentiële) klanten en medewerkers.

Het privacyrecht was tot 25 mei 2018 in Nederland (grotendeels) geregeld in de Wet bescherming persoonsgegevens. Per 25 mei 2018 geldt echter in heel Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Naast de versterking en uitbreiding van de privacy rechten legt de AVG grote nadruk op de verantwoordelijkheid die organisaties dragen om aan te kunnen tonen dat zij zich aan de wet houden. Zo dwingen de regels dwingen ondernemers goed na te denken over hoe zij persoonsgegevens verwerken en beschermen. Zo legt de nieuwe privacywetgeving een uitdrukkelijke verantwoordingsplicht op aan alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Om het voldoen aan de wetgeving weer wat eenvoudiger te maken worden er wel enkele instrumenten aangeboden die ondernemers daarbij helpen.

Kort samengevat is de wet van toepassing op geheel of gedeeltelijk geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens van betrokkenen uit de Europese Economische Ruimte , ongeacht waar de verwerker of verwerkingsverantwoordelijke gevestigd is. Een verwerking is iedere handeling met persoonsgegevens en in de wet wordt de volgende niet limitatieve lijst van voorbeelden genoemd: het verzamelen, vastleggen, ordenen, structureren, opslaan, bijwerken of wijzigen, opvragen, raadplegen, gebruiken, verstrekken door middel van doorzending, verspreiden of op andere wijze ter beschikking stellen, aligneren of combineren, afschermen, wissen of vernietigen van gegevens. Zoals u ziet zult u dus al snel onder de werking van de AVG vallen.

De al strenge regels voor de verwerking van persoonsgegevens in Nederland zijn met de komst van de AVG alleen maar verder aangescherpt. Voordeel is wel dat die regels nu dus in de hele EU gelden, hetgeen voor ondernemers die internationaal opereren voordelen zal opleveren. Belangrijk dus om na te gaan of u aan alle verscherpte regels voldoet.

Ook de AVG bevat echter veel “open” verplichtingen en krijgt u te maken met onopgehelderde begrippen. Ook met de komst van de AVG is dat probleem niet opgelost, omdat de wetgever heel duidelijk heeft gemeend te moeten abstraheren van concrete gevallen. Bij het opstellen van de wetgeving kan namelijk niet worden voorzien op welke wijze persoonsgegevens worden verwerkt en welke technologieën daarbij zullen worden ingezet, De ontwikkelingen op dat gebied gaan gewoonweg te snel om concrete gevallen in de wetgeving op te nemen. Er zal dus in de praktijk nog veel van de nieuwe wetgeving moeten worden ingevuld en geconcretiseerd.

Met de komst van de AVG zijn verder de rechten van de betrokken personen uitgebreid. ZO bestaat het recht op informatie en toegang tot de persoonsgegevens, het recht op rectificatie en wissing en het recht van bezwaar door de betrokkenen. Is uw organisatie zodanig ingericht om tijdig en adequaat aan dergelijke verzoeken van betrokken personen te kunnen voldoen?

Net zoals onder de Wet bescherming persoonsgegevens kunnen bij overtreding van de nieuwe wet forse boetes worden opgelegd. Anders dan voorheen is aangekondigd dat handhaving van de AVG nu daadwerkelijk zal worden nageleefd, terwijl dat onder de oude regelgeving maar nauwelijks gebeurde.

Onze specialist in privacy recht houdt zich daarnaast ook bezig met intellectueel eigendomsrecht en commerciële contracten. Zo kan zij ondernemers op al deze gebieden bijstaan.

In een persoonlijk gesprek lichten wij u graag helder en concreet toe wat wij voor u kunnen betekenen.

Direct contact »

mr. Muriel van den Hazenkamp is sinds oktober als partner actief bij Bernhaege Advocaten. Haar passie ligt bij intellectueel eigendomsrecht, een specialisatie binnen het contracten- en verbintenissenrecht. Het intellectueel eigendomsrecht omvat ook de rechtsgebieden van auteursrecht, handelsnaamrecht en merkenrecht – gebieden waarop Muriel ook expert is. Met de totstandkoming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming raakte zij steeds meer geïnteresseerd in de privacywetgeving en ging zij zich door middel van cursussen en lezingen ook op dit gebied specialiseren. Verder is zij erkend merken- en modellengemachtigde van de Benelux Vereniging Merken-en Modellenrecht (BMM) en neemt zij ook zelf als examinator examens af bij merkengemachtigden.

Bent u woonachtig in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties over Privacyrecht

1605, 2018

Mag een werkgever het e-mailverkeer van zijn werknemers controleren?

By |mei 16th, 2018|Categories: Artikelen, Publicaties Aansprakelijkheidsrecht, Publicaties Arbeidsrecht, Publicaties Privacyrecht|Reacties uitgeschakeld voor Mag een werkgever het e-mailverkeer van zijn werknemers controleren?

Het controleren van e-mailverkeer van medewerkers wordt regelmatig gedaan door werkgevers. Dat mag ook - maar wel alleen onder bepaalde voorwaarden. De Wet Bescherming Persoonsgegevens zorgt ervoor dat dit op zorgvuldige wijze gebeurt.

Load More Posts

Wilt u door ons gebeld worden?

Arrow up

  • referentie mevrouw d schellings

    Mevrouw D. Schellings

    "Korte lijnen, persoonlijke aandacht en een goed inlevingsvermogen maken ons meer dan tevreden."
    Lees verder »

  • referentie elsman international consultants met logo

    Elsman International consultants

    “Ik werk nu al een paar jaar met Jaqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”
    Lees verder »

  • logo van hanenberg wegenbouw

    Hanenberg wegenbouw

    "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."
    Lees verder »

  • logo padifood services bv

    Padifood Services B.V.

    "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."
    Lees verder »

  • Referentie De heer J. Fidder

    De heer J. Fidder

    "Ilse van Oosterhout is vakkundig, zakelijk en een snelle dienstverlener. Onderscheidend door persoonlijk contact en aandacht voor de klant. Ilse schroomt niet om ook zelf doortastend en proactief te zijn, precies wat er nodig is."
    Lees verder »

  • Referentie De heer A. van Katwijk

    De heer A. van Katwijk

    "Samenvattend kan ik zeggen dat bij dit advocatenkantoor het belang van de klant echt voorop staat. Als ik in de toekomst nog een keer een advocaat nodig heb, dan weet ik wie ik ga bellen!"
    Lees verder »

  • Bremat logo

    Bremat

    "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."
    Lees verder »

  • Referentie De heer B. Remkes

    De heer B. Remkes

    "Ik stelde Annelies schriftelijk een korte vraag waar meerdere aspecten aan zaten. Annelies antwoordde me bondig en compleet: een glashelder resultaat waarmee ik verder kon. Top!”
    Lees verder »

  • Nokavision Software B.V.

    Nokavision Software B.V.

    “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."
    Lees verder »

  • logo omni bridgeway

    Omni Bridgeway

    Een kort telefoongesprek met mr. Lauwen was echter voldoende om “de handdoek weer uit de ring te halen”. Zij bekeek ons verhaal met een verfrissende blik, en gaf een inhoudelijk advies waarmee wij aan het werk konden.
    Lees verder »

  • Referentie De heer A. Arts

    De heer A. Arts

    "De advisering en ondersteuning waren juist persoonlijk, zorgvuldig, doelgericht en efficiënt. Er was voor mij geen enkele belemmering om vragen te stellen."
    Lees verder »

  • logo slender studio oss

    Slender Studio Oss

    "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”
    Lees verder »

  • referentie impuls groep

    Impuls groep

    “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."
    Lees verder »

  • van beek b.v.

    Van Beek B.V.

    “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."
    Lees verder »

  • Referentie Mevrouw A. Aansorgh

    Mevrouw A. Aansorgh

    "Ik heb de samenwerking met Ilse van Oosterhout als zeer prettig ervaren. Haar kracht is dat ze haar vak combineert met de juiste mate van persoonlijke betrokkenheid."
    Lees verder »

  • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

    SBI – Selected Brewing Ingredients

    "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."
    Lees verder »

  • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

    Bek maakt communicatie

    “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."
    Lees verder »

  • Complemento

    Complemento

    “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."
    Lees verder »

  • Logo van Moodzz

    MOODZZ

    “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."
    Lees verder »

  • Logo Zilverwerf B.V.

    Zilverwerf B.V.

    "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."
    Lees verder »

  • Koziol ideas for friends GmbH

    koziol ideas for friends GmbH

    "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

  • Toperators

    Toperators

    "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

  • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

    ADDAPT Chemicals B.V.

    “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

  • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

    Gaffert B.V.

    "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

  • Logo van Crown Uitzendgroep

    Crown Uitzendgroep

    "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

  • Logo - Kanoha B.V.

    Kanoha B.V.

    "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

  • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

    Adagium Corporate Finance B.V.

    "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

  • Logo - Vast & Goed

    Vast & Goed

    "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

  • Logo van Leenders Architecten

    Leenders Architecten

    “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

  • Logo - Flexibility

    Flexibility B.V.

    "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

  • Logo Engel Assurantien in Boekel

    Engel Assurantien

    “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

  • Mayed B.V.

    Mayed B.V.

    "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

  • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

    Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

    "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

  • logo ksp metaal

    KSP metaal

    “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”
    Lees verder »

Lees alle referenties

'Girlpower' bij Bernhaege Advocaten

GirlpowerDe liefde voor Energieke Kunst & Passie voor ons vak komen samen in de Expositie 'Girlpower'. De Expositie 'Girlpower' is te bewonderen in de voormalige pastorie te Veghel.

Handtekening MEER INFO