fbpx
expertise bernhaege

Merkenrecht

Identiteitsbescherming via het merkenrecht

Uw merk verdient een goede identiteitsbescherming via het merkenrecht.

Volgens verschillende merkenwetgeving zijn merken alle tekens die geschikt zijn om waren (producten) of diensten van een onderneming te onderscheiden. Het vereiste is daardoor zogenoemd “onderscheidend vermogen” waardoor “beschrijvende merken” van registratie zijn uitgesloten. U wilt zich immers door uw merk of merken onderscheiden van uw concurrenten en dat kan niet met “gebruikelijke taal”. U geeft met uw merk een unieke identiteit aan uw producten of diensten. Naast woorden kunnen in ieder geval logo’s, een combinatie van woorden en logo’s, kleuren, klanken en vormen merken zijn, elk met hun eigen beschermingsomvang.

Merkenrecht en Merkregistratie

Om volgens het merkenrecht aanspraak te kunnen maken op merkrechten met betrekking tot deze eigen identiteit is merkregistratie verplicht. Daarin kunnen wij u adviseren en bijstaan. Onze specialist intellectueel eigendomsrecht is namelijk, naast advocaat gespecialiseerd in intellectuele eigendom, zogenoemd Benelux Vereniging Merken-en Modellenrecht (BMM) erkend merkengemachtigde. Dit betekent dat u met betrekking tot merken gedurende het gehele traject bij ons terecht kunt: van het registratieproces, via eventueel af te sluiten contracten tot bijstand bij eventuele inbreuk.

Overeenkomsten Merkenrecht

Hebt u dan een merk en wilt u daar afspraken over maken, bijvoorbeeld omdat u een ander toestemming geeft dat merk te gebruiken, maar wel onder bepaalde voorwaarden, dan kunnen wij u helpen bij het aangaan van een goede licentieovereenkomst. Maar ook in veel andere commerciële contracten, waaronder distributieovereenkomsten, agentuurovereenkomsten, is het van belang goede afspraken over het van toepassing zijnde merkenrecht op te nemen. Bij het opstellen en/of beoordelen van dergelijke contracten, maar ook indien er geschillen ontstaan over de uitvoering of bijvoorbeeld beëindiging van deze overeenkomsten, kunnen wij partijen “aan beide zijden” adviseren en bijstaan. Zonder daarbij de merkrechten die van belang zijn uit het oog te verliezen.

Specialist Merkenrecht

Maar specifieker nog kunt u uiteraard bij ons terecht indien er sprake is van bezwaar tegen een merkregistratie (een zogenoemde oppositie) of daadwerkelijke inbreuk op merkrechten. Natuurlijk staan wij graag rechthebbenden bij, maar het komt zeker ook voor dat partijen ten onrechte wegens merkinbreuk worden aangesproken. Ook die partijen kunnen wij als specialist merkenrecht helpen.

profielfoto muriel van den hazenkamp
Direct contact »

mr. Muriel van den Hazenkamp is sinds oktober 2013 als partner actief bij Bernhaege Advocaten. Haar passie ligt bij intellectueel eigendomsrecht, een specialisatie binnen het contracten- en verbintenissenrecht. Het intellectueel eigendomsrecht omvat ook de rechtsgebieden van auteursrecht, handelsnaamrecht en merkenrecht – gebieden waarop Muriel ook expert is. Met de totstandkoming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming raakte zij steeds meer geïnteresseerd in de privacywetgeving en ging zij zich door middel van cursussen en lezingen ook op dit gebied specialiseren. Verder is zij erkend merken- en modellengemachtigde van de Benelux Vereniging Merken-en Modellenrecht (BMM) en neemt zij ook zelf als examinator examens af bij merkengemachtigden.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties over Merkenrecht

2405, 2019

Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

By |mei 24th, 2019|Categorieën: Artikelen, Publicaties, Publicaties Aansprakelijkheidsrecht, Publicaties Ambtenarenrecht, Publicaties Arbeidsrecht, Publicaties Auteursrecht, Publicaties Bedrijfsovernames, Publicaties Beslag- en executierecht, Publicaties Bestuursrecht, Publicaties Bouwrecht, Publicaties Burenrecht, Publicaties Burgerlijk procesrecht, Publicaties Echtscheidingsrecht, Publicaties Erfrecht, Publicaties Faillissementsrecht, Publicaties Financierings- / zekerhedenrecht, Publicaties Handelsnaamrecht, Publicaties Incasso, Publicaties Intellectueel eigendomsrecht, Publicaties Mediation, Publicaties Merkenrecht, Publicaties Ondernemingsrecht, Publicaties Privacyrecht, Publicaties Ruimtelijke ordening, Publicaties Verbintenissenrecht|Reacties uitgeschakeld voor Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

Juridische termen kunnen soms behoorlijk lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat we op deze pagina een aantal begrippen uitleggen die wij als advocaten veel gebruiken.

Go to Top