familiemediation

Familiemediation

Heeft u te maken met een familieconflict, spelen er relatieproblemen, een echtscheiding of moet er een goede omgangsregeling komen specifiek voor uw situatie? Dan kan een ervaren familiemediator een effectieve oplossing bieden die bij u en de situatie past.

Wat doet een familiemediator?

Hieronder een beknopte uitleg van wat een familiemediator zoal doet. Uitgangspunten bepalen en zaken ordenen. In een situatie van een familieconflict of bijvoorbeeld op het moment dat de keuze is gemaakt voor een echtscheiding, spelen meestal emoties en hectiek een grote rol. Dat kan gemakkelijk tot (nog meer) conflicten leiden. Gedachten en gedrag kunnen alle kanten op schieten. Het scheppen van orde in die situatie is voor de mediator direct een belangrijke rol. De mediator scheidt hoofd- en bijzaken. Overzicht en structuur is het eerste wat nodig is in een dergelijke situatie.

Een mediator heeft een neutrale positie. Deze heeft als taak om de betrokkenen te begeleiden naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Een mediator is geen rechter en beslist dus niet wie er wel of geen gelijk heeft. Betrokkenen beslissen zelf over hun oplossing. Zo zijn de betrokken partijen dus altijd zelf in staat om voor een oplossing te kiezen die goed voelt en waar je achter staat.

Luisteren, Adviseren en Bemiddelen

 • Luisteren
  De familiemediator luistert naar de betrokken personen. De mediator is er voor alle betrokkenen en behartigt dan ook de belangen van iedereen. Juist om die reden is een mediator dan ook onafhankelijk op juridisch en emotioneel gebied. Door goed te luisteren zal een mediator een goede en passende oplossing vinden.
 • Adviseren
  Van de juridische aspecten tot en met de praktische zaken, een goed advies helpt u bij het maken van de juiste keuzes. De familiemediator helpt om ook zaken waar u misschien zelf niet de kennis van heeft goed te regelen. De mediator kan adviseren over zaken als de financiën, de alimentatie, de pensioenen en de woning. Ook moet worden nagedacht over de fiscale gevolgen en risico’s van een beslissing. De mediator kan, indien relevant, ook bekijken op welke toeslagen u recht heeft en hoe u deze kunt aanvragen.
 • Bemiddelen
  In het geval van bijvoorbeeld een scheiding is het van belang dat er heldere en werkbare afspraken op papier worden gezet. Afspraken waar beide partijen zich in kunnen vinden en aan houden. Door het opstellen van een echtscheidingsconvenant staan de gemaakte afspraken schriftelijk vastgelegd en is niets onduidelijk.

In welke situatie biedt een familiemediator uitkomst?

Familiemediation kan zo effectief zijn dat het in veel situaties uitkomst biedt. Het grootste toepassingsgebied van familiemediation is bij scheidingen en familieconflicten. In de praktijk wordt deze vorm van mediation vaak ingezet als er een goede oplossing moet komen in bijvoorbeeld de volgende situaties:

 • Familieconflict
 • Relatieproblemen
 • Echtscheiding
 • Ouderschapsplan opstellen
 • Omgangsregeling kind(deren)
 • Convenant opstellen

Is familiemediation geschikt in mijn specifieke situatie?

Als u twijfelt en zeker wilt weten of familiemediation geschikt is in uw situatie, dan kunt u hier de Mediation Zelftest doen.

Wat kost een familiemediation traject?

Wij werken op basis van een vast uurtarief. De uren die in rekening worden gebracht bestaan uit de uren voor de bijeenkomsten en de tijd die nodig voor de voorbereiding en verslaglegging. Het benodigd aantal bijeenkomsten is afhankelijk van uw specifieke situatie en de complexiteit ervan. Als u een indicatie voor de kosten op prijs stelt, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zullen dan op basis van de informatie die u ons geeft een zo nauwkeurig mogelijke kostenindicatie afgeven.

Er samen uitkomen zodat je verder kunt

Uitgangspunt bij een familiemediation traject is dat de betrokken partijen er samen uitkomen. Er mag best onenigheid bestaan, zolang er maar goede afspraken zijn gemaakt waar iedereen achter staat en zich aan houdt. Dan kun je samen en alleen de toekomst in. 

Direct contact »

mr. Ilse van Oosterhout werkt sinds 1998 in de advocatuur. De eerste jaren richtte zij zich op het bijstaan van particulieren en ondernemers wat betreft ondernemingsrecht, verbintenissenrecht en familiezaken. Daarna is zij zich gaan specialiseren in het personen- en familierecht. Vervolgens heeft zij in 2009 de specialisatieopleiding van de Nederlandse Mediators vereniging met succes afgerond. In juni 2016 slaagde zij cum laude voor de postdoctorale specialisatie-opleiding Familierecht van de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFas). Verder doceert zij Privaatrecht aan de makelaars-taxateurs opleiding. Mr. Ilse van Oosterhout is gespecialiseerd familierechtadvocaat en mediator.

Bent u woonachtig in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.