fbpx
arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Hoe kunt u een geschil op werk oplossen?

Wanneer een werknemer en werkgever een geschil hebben waar zij niet meer samen uitkomen, kan er bemiddeling plaatsvinden. Het kan dan voorkomen dat er arbeidsmediation ingeschakeld wordt.

Dit houdt in dat een derde, onafhankelijke partij ingezet wordt. Deze begeleid de partijen zodanig dat zij zelf een oplossing kunnen vinden voor hun geschil. Dit is veelal een professionele mediator. Zodra werknemers zich bevinden in een verstoorde arbeidsrelatie neemt de kans op ziekteverzuim toe. Indien een werknemer zich ziek meldt, en er wordt geconcludeerd dat sprake is van een conflict, dan kan de bedrijfsarts adviseren om een arbeidsmediation traject te starten.

Hoe werkt arbeidsmediation?

Allereerst tekenen de betrokken partijen een mediationovereenkomst. Hierin worden een aantal belangrijke punten genoteerd. Zo zal de informatie die gedeeld wordt in de gesprekken vertrouwelijk behandeld worden. Dat wil zeggen dat beide partijen niet naar buiten mogen brengen wat er tijdens de mediation besproken wordt. Dit geldt ook na afloop van de arbeidsmediation zodat deze informatie niet later in een eventuele procedure gebruikt kan worden. Andere punten in de mediationovereenkomst zijn bijvoorbeeld dat de mediator zich onpartijdig en neutraal opstelt. Verder staat erin dat de betrokken partijen deelnemen op vrijwillige basis. Zodra de mediationovereenkomst getekend is, gaat de mediation van start.

Hoe gaat de arbeidsmediator u helpen?

Zoals gezegd is de arbeidsmediator een neutrale en onpartijdige persoon. Diens doel is om de partijen te helpen zelf uit hun geschil te komen. Zo zal de mediator dus nooit een oordeel vellen, zijn of haar persoonlijke mening geven of suggesties of adviezen geven. Hij of zij begeleid enkel het gesprek en stelt vragen om achter de achterliggende belangen van de werkgever en werknemer te komen. Vaak is het immers zo dat er door het geschil veel emoties loskomen. Hierdoor kennen de partijen enkel elkaars standpunten, maar realiseren ze zich niet welke belangen hieraan verbonden zijn. De taak aan de arbeidsmediator is om deze belangen boven water te krijgen. Daarbij helpt hij de werkgever en werknemer elkaar tegemoet te komen hierin. De afspraken die volgen uit de gesprekken met de arbeidsmediator kunnen worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is na ondertekening door beide partijen bindend.

Werkgever: start bij een geschil altijd eerst met een mediator

Arbeidsmediation leent zich perfect voor het oplossen van een geschil tussen werkgever en werknemer. Desondanks kan het voorkomen dat een werkgever enkel een mediationtraject start met het oog op een procedure bij de rechter. In het geval van een ontbindingsverzoek van een arbeidsovereenkomst nemen rechters het namelijk mee in hun beslissing of er al een dergelijk traject doorlopen is. Is dat niet zo, dan kan de rechter het ontbindingsverzoek afwijzen.

Werknemer: laat uw vaststellingsovereenkomst toetsen

Wanneer er na de mediation een oplossing bereikt is, worden de afspraken vaak in de vaststellingsovereenkomst genoteerd door de mediator. Dit kan echter ook gedaan worden door een derde partij. Hoe dan ook is het verstandig deze te laten toetsen door een jurist.

Arbeidsmediation of toetsing van uw vaststellingsovereenkomst nodig?

Bij Bernhaege Advocaten kunnen we u met beiden bijstaan. Onze arbeidsrecht advocaat is ook een ervaren, onafhankelijke mediator en helpt u graag uw geschil oplossen. Ook kan zij voor u uw vaststellingsovereenkomst controleren en eventueel aanpassen. Mail ons via info@bernhaege.nl of bel ons kantoor in Oss (0412 – 76 02 27) of in Veghel (0413 – 35 21 11).

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties Arbeidsmediation

2405, 2019

Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

mei 24th, 2019|

Juridische termen kunnen soms behoorlijk lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat we op deze pagina een aantal begrippen uitleggen die wij als advocaten veel gebruiken.

Wilt u door ons gebeld worden?

 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties
Ga naar de bovenkant