fbpx
intellectueel eigendomsrecht

Intellectueel eigendomsrecht

Intellectueel Eigendomsrecht

Voor al uw vragen op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht bent u bij ons aan het juiste adres.Als ondernemer bent u erop gefocust dat uw bedrijf en producten tot het maximaal mogelijke beschermd zijn. Het intellectueel eigendomsrecht beschermt uw rechten en hieronder worden de navolgende rechten verstaan:

Het auteursrecht ontstaat automatisch door het maken van een werk en eindigt 70 jaar na het overlijden van de maker. Het auteursrecht beschermt iedere waarneembare vorm van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Het werk moet wel een eigen oorspronkelijk karakter bezitten en het persoonlijke stempel van de maker dragen. Indien een werk auteursrechtelijk is beschermd, kan een derde een werk niet zonder toestemming van de auteur verveelvoudigen of openbaar maken. Als iemand dat wel doet, kan de inschakeling van een advocaat zeer effectief zijn om deze onrechtmatige handelwijze te stoppen en aanspraak te maken op een (schade)vergoeding.

Het handelsnaamrecht houdt verband met de rechten die een onderneming opbouwt met de naam waarmee zij deelneemt in het rechtsverkeer. Niet zelden wordt hierop inbreuk gemaakt door een concurrent die bewust onder dezelfde naam of een naam die in geringe mate afwijkt van de handelsnaam van de onderneming zijn bedrijf gaat exploiteren. Ook dit recht ontstaat automatisch door het gebruik als handelsnaam.

Merkregistratie

Met uw merk onderscheid u uw producten en diensten op de markt door er een unieke identiteit aan te geven. Om uw merk ook definitief de status met een eigen identiteit te geven en voor merkbescherming in aanmerking te komen, kunt u uw merk(en) inschrijven bij het merkenregister. Niet alleen uw woordmerk (merknaam), maar ook uw beeldmerk of een combinatie daarvan is te registeren. Hierin bestaan drie opties. De eerste mogelijkheid is om een nationaal merkdepot te doen. Voor ons geldt daarbij dat dit voor de Benelux gebeurt bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Hiermee is uw merk en/of teken geregistreerd dan voor Nederland, België en Luxemburg (Benelux). Als u met uw merk actief bent buiten de Benelux dan kunt u natuurlijk afzonderlijke nationale merkdepots verrichten in verschillende landen, maar is de tweede mogelijkheid voor u interessant: via één registratie bij de Office for the Harmonization of the Internal Market in Spanje kunt u de bescherming van uw merken verkrijgen voor alle landen van de EU in één keer. De derde en tevens laatste optie is interessant als uw organisatie bijvoorbeeld mondiaal opereert, maar ook als u bepaalde landen wilt aanwijzen (ook buiten Europa). Met een basisregistratie (dat kan een Benelux maar ook EU merk zijn) kunt u uw merk registreren via het World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève in verschillende landen die u daarvoor aanwijst.

Het vastleggen van een uitvinding gebeurt door middel van een octrooi (veelal aangeduid door de Engelse term patent). Hierdoor beschermt u uw uitvinding tegen onrechtmatig namaken, in- en/of verkopen, verhuren en verhandelen. Ook het gebruik, het invoeren en het op voorraad hebben is dan niet toegestaan. Als u wel kiest dit toe te staan, dan is het toestemming geven te regelen via een licentie waarvoor meestal royalties worden afgedragen.

Uiteraard kunnen wij u bijstaan bij het uitzoeken van de mogelijkheden om de zogenaamde “voortbrengselen van de geest”, uw geest, vast te leggen, om zo juridische problemen te voorkomen. Met betrekking tot merkregistraties kunnen wij u zelf bijstaan. Met betrekking tot octrooien kunnen wij u uiteraard in contact brengen met een van onze contacten.

Inbreuk intellectueel eigendomsrecht

Natuurlijk biedt de registratie van merken en eventueel octrooien geen garantie dat andere marktpartijen en concurrenten inbreuk kunnen maken van uw merken en uitvindingen. In het geval dat dit wel gebeurd, kunt u hier tegen optreden. Denkt u dat een concurrerend partij inbreuk maakt op een aan u toekomend recht dan kunnen wij u daarin helpen bepalen of er inbreuk wordt gemaakt en zo ja op welke rechten. En wat u daar dan tegen kunt ondernemen. Als blijkt dat daadwerkelijk inbreuk wordt gemaakt, dan kunnen wij voor u de procedures opstarten om de inbreuk te voorkomen of te stoppen. Wij hebben immers ruime ervaring met het voeren van gerechtelijke procedures in zaken waarin het intellectuele eigendomsrecht van cliënten werden geschonden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u wordt beschuldigd van inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht van een derde. In dit geval zullen wij ook onderzoeken of de beschuldiging terecht is of niet en kunnen wij uiteraard verweer voor u voeren tegen de beschuldiging eventueel in een procedure.

Specialist intellectueel eigendomsrecht

Onze specialist intellectueel eigendomsrecht is naast advocaat en lid van de Beroepsvereniging voor merken- en modellenrecht (BMM) ook zogenoemd BMM® erkend merkengemachtigde. Zo kan zij u met betrekking tot merken gedurende het gehele traject bijstaan: van het registratieproces, via eventueel af te sluiten contracten tot bijstand bij eventuele inbreuk. Verder garanderen wij u hiermee dat u bij ons de kwaliteit krijgt die u van een specialist op merkenrecht specifiek en intellectueel eigendom in het bijzonder mag verwachten.

In een persoonlijk gesprek lichten wij u graag helder en concreet toe wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van intellectueel eigendomsrecht.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties over Intellectueel eigendomsrecht

2405, 2019

Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

By |mei 24th, 2019|Categorieën: Artikelen, Publicaties, Publicaties Aansprakelijkheidsrecht, Publicaties Ambtenarenrecht, Publicaties Arbeidsrecht, Publicaties Auteursrecht, Publicaties Bedrijfsovernames, Publicaties Beslag- en executierecht, Publicaties Bestuursrecht, Publicaties Bouwrecht, Publicaties Burenrecht, Publicaties Burgerlijk procesrecht, Publicaties Echtscheidingsrecht, Publicaties Erfrecht, Publicaties Faillissementsrecht, Publicaties Financierings- / zekerhedenrecht, Publicaties Handelsnaamrecht, Publicaties Incasso, Publicaties Intellectueel eigendomsrecht, Publicaties Mediation, Publicaties Merkenrecht, Publicaties Ondernemingsrecht, Publicaties Privacyrecht, Publicaties Ruimtelijke ordening, Publicaties Verbintenissenrecht|Reacties uitgeschakeld voor Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

Juridische termen kunnen soms behoorlijk lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat we op deze pagina een aantal begrippen uitleggen die wij als advocaten veel gebruiken.

2410, 2017

Waarom wilt u uw merk beschermen?

By |oktober 24th, 2017|Categorieën: Artikelen, Publicaties, Publicaties Intellectueel eigendomsrecht, Publicaties Merkenrecht|0 Reacties

Een belangrijk proces voor startende bedrijven, bij het introduceren van nieuwe producten of als het tijd is voor “iets nieuws” is het bedenken van een merk. Daarbij wordt ook vaak aandacht besteed aan een te gebruiken logo, specifieke kleur en juiste huisstijl en soms ook een behoorlijke financiële investering gedaan.

Meer Berichten Laden

Wilt u door ons gebeld worden?

Auteursrecht vragen?

Download E-books
 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties
Ga naar de bovenkant