fbpx
expertise bernhaege

Handelsnaamrecht

What’s in a name? Bij een goede handelsnaam meer dan u denkt!

Handelsnaamrecht en deelname rechtsverkeer

Op het moment dat u een onderneming start, geeft u uw bedrijf een naam, de naam waarmee u deelneemt aan het rechtsverkeer: de handelsnaam. Het handelsnaamrecht bevat de rechten die een onderneming opbouwt met die handelsnaamnaam. Niet zelden wordt hierop inbreuk gemaakt door een concurrent die (al dan niet bewust) onder dezelfde naam of een naam die in geringe mate afwijkt van de handelsnaam van de eerdere onderneming zijn bedrijf gaat exploiteren.

Gebruik handelsnaam door derde

Het handelsnaamrecht ontstaat automatisch door het voeren van een handelsnaam ter aanduiding en onderscheiding van de onderneming of een deel daarvan en is gebaseerd op de Handelsnaamwet uit 1921. U moet hierbij denken aan het gebruik van de handelsnaam in allerlei vormen van reclame-uitingen of op bestickering van bijvoorbeeld bedrijfsauto’s, briefpapier, visitekaartjes en website van de onderneming. Maar vooral ook gebruik van de handelsnaam op uw facturen zal uw recht bewijzen. Als een derde dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam gebruikt, zal uiteindelijk moeten worden beoordeeld of er daardoor verwarring kan ontstaan tussen de ondernemingen en u zich dus terecht op uw handelsnaamrechten kunt beroepen. Daarbij wordt gelet op de aard van de ondernemingen – wat zijn de activiteiten – en de plaats waar zij gevestigd zijn.

Beperkingen van een handelsnaam

Een gekozen handelsnaam mag niet misleidend zijn. Het is daarom bijvoorbeeld ook niet toegestaan om in de handelsnaam in strijd met de waarheid een andere rechtsvorm te vermelden dan de daadwerkelijke ingeschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Vraag het uw specialist handelsnaamrecht

Hebt u vragen over het intellectuele eigendom of handelsnaamrechten in het bijzonder? Misschien over de handelsnaam die u wilt gaan voeren of indien u een handelsnaam voert en een derde gebruikt een vergelijkbare handelsnaam? Dan kunt u bij ons als specialist op het gebied van het handelsnaamrecht advies inwinnen. In het geval van inbreuk op handelsnaamrecht staan wij u ook bij in de gang naar de rechter als er een minnelijke regeling niet kan worden getroffen. Maar vaak kan door goed onderhandelen een procedure wel voorkomen worden. Ook daarin kunnen wij u adviseren en bijstaan.

profielfoto muriel van den hazenkamp
Direct contact »

mr. Muriel van den Hazenkamp is sinds oktober 2013 als partner actief bij Bernhaege Advocaten. Haar passie ligt bij intellectueel eigendomsrecht, een specialisatie binnen het contracten- en verbintenissenrecht. Het intellectueel eigendomsrecht omvat ook de rechtsgebieden van auteursrecht, handelsnaamrecht en merkenrecht – gebieden waarop Muriel ook expert is. Met de totstandkoming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming raakte zij steeds meer geïnteresseerd in de privacywetgeving en ging zij zich door middel van cursussen en lezingen ook op dit gebied specialiseren. Verder is zij erkend merken- en modellengemachtigde van de Benelux Vereniging Merken-en Modellenrecht (BMM) en neemt zij ook zelf als examinator examens af bij merkengemachtigden.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties over Handelsnaamrecht

Go to Top