fbpx
erfrecht grootvader kind kleinkind

Erfrecht

Erfrecht

Erfrecht conflicten over een testament en/of erfenis?

Aarzel niet en informeer naar uw juridische positie. Iedereen laat bij zijn overlijden bezittingen en/of schulden na. U kunt als erflater preventief regelen wat er aan wie wordt nagelaten. Dit doet u door een testament, ook wel genaamd “laatste wilsbeschikking”, te laten opstellen door een notaris. Als u dit niet doet dan is wettelijk bepaald wie uw wettelijke erfgena(a)m(en) zijn. In dit geval is er sprake van wettelijk erfrecht of versterfrecht.

Het Erfrecht regelt conflicten tussen erfgenamen

Als erfgenaam kunt u in onplezierige situaties terecht komen. Er kunnen discussies ontstaan over wat er al bij leven van erflater door erfgena(a)m(en) of derde(n) is toegeëigend. Een conflict met de mede erfgena(a)m(en) of derde(n) over de manier waarop de erfenis is verdeeld is ook mogelijk. Zo kan het zijn dat de erflater terwijl hij behept was met een geestelijke stoornis een testament heeft laten opmaken. Regelmatig worden ouderen die lijden aan Alzheimer, (gevorderde) vasculaire dementie of een andere geestelijke stoornis ertoe aangezet hun testament ten gunste van één of meerdere personen te wijzigen. Niet zelden komt na het overlijden degene die in de veronderstelling leefde erfgenaam te zijn tot de ontdekking dat (kort) voor het overlijden het testament gewijzigd is. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval behoort het in bepaalde situaties tot de mogelijkheid dit testament in rechte nietig te laten verklaren. Daardoor geldt het eerder opgemaakte testament we/er.

Indien u specifieke vragen heeft over erfbelasting, dan kunt u meer informatie vinden op de website van de belastingdienst.

Second Opinion door advocaat erfrecht

Erfrecht Advocaat VeghelVoor veel cliënten hebben wij getoetst of het voeren van een procedure kans van slagen heeft. Ook u kunnen wij in een intakegesprek aangeven wat uw mogelijkheden zijn. Mocht u een rechtsbijstandverzekering hebben, dan zijn wij u ook graag van dienst en kunnen in veel gevallen de kosten van onze juridische dienstverlening (ook aangaande erfrecht) worden verhaald bij uw rechtsbijstandverzekeraar. Wanneer uw rechtsbijstandverzekering heeft vastgesteld dat uw zaak kansloos is, dan is het in beginsel eveneens mogelijk dat wij een “second opinion” uitvoeren voor rekening van uw rechtsbijstandsverzekering.

Wat de situatie in discussies over nalatenschappen complex maakt, zijn de emoties van de betrokkenen. Om te voorkomen dat conflicten en geschillen over de nalatenschap uit de hand lopen, kunt u beter preventief weten wat uw positie is en wat uw mogelijkheden zijn. Gebruik maken van een specialist erfrecht die professioneel de zaak voor u behartigt, kan een hoop onrust en vervelende situaties voorkomen.

In een persoonlijk gesprek op onze vestiging in Veghel of Oss lichten wij u graag helder en concreet toe wat onze advocaat erfrecht voor u kan betekenen.

Bent u woonachtig in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties over Erfrecht

2412, 2020

Erfdeel opeisen

By |december 24th, 2020|Categorieën: Publicaties, Publicaties Erfrecht|Reacties uitgeschakeld voor Erfdeel opeisen

Het komt vaak voor dat in wat oudere testamenten een ouderlijke boedelverdeling is opgenomen. Dit houdt kortgezegd in dat wanneer een van de ouders overlijdt de gehele nalatenschap aan de langstlevende ouder toekomt. De verzorgingsbehoefte van de langstlevende ouder speelt hierbij een rol. De kinderen krijgen bij overlijden van een van de ouders een vordering op de langstlevende ouder ter grootte van hun erfdeel.

Meer Berichten Laden

Wilt u door ons gebeld worden?

 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties
Ga naar de bovenkant