fbpx
expertise bernhaege

Erfrecht

Erfrecht conflicten over een testament en/of erfenis? Aarzel niet en informeer naar uw juridische positie.
Iedereen laat bij zijn overlijden bezittingen en/of schulden na. U kunt als erflater preventief regelen wat er aan wie wordt nagelaten. Dit doet u door een testament, ook wel genaamd “laatste wilsbeschikking”, te laten opstellen door een notaris. Als u dit niet doet dan is wettelijk bepaald wie uw wettelijke erfgena(a)m(en) zijn. In dit geval is er sprake van wettelijk erfrecht of versterfrecht.

Het Erfrecht regelt conflicten tussen erfgenamen

Als erfgenaam kunt u in onplezierige situaties terecht komen. Er kunnen discussies ontstaan over wat er al bij leven van erflater door erfgena(a)m(en) of derde(n) is toegeëigend. Een conflict met de mede erfgena(a)m(en) of derde(n) over de manier waarop de erfenis is verdeeld is ook mogelijk. Zo kan het zijn dat de erflater terwijl hij behept was met een geestelijke stoornis een testament heeft laten opmaken. Regelmatig worden ouderen die lijden aan Alzheimer, (gevorderde) vasculaire dementie of een andere geestelijke stoornis ertoe aangezet hun testament ten gunste van één of meerdere personen te wijzigen. Niet zelden komt na het overlijden degene die in de veronderstelling leefde erfgenaam te zijn tot de ontdekking dat (kort) voor het overlijden het testament gewijzigd is. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval behoort het in bepaalde situaties tot de mogelijkheid dit testament in rechte nietig te laten verklaren. Daardoor geldt het eerder opgemaakte testament we/er.

Indien u specifieke vragen heeft over erfbelasting, dan kunt u meer informatie vinden op de website van de belastingdienst.

Erfrecht Advocaat Veghel

Second Opinion door advocaat erfrecht

Voor veel cliënten hebben wij getoetst of het voeren van een procedure kans van slagen heeft. Ook u kunnen wij in een intakegesprek aangeven wat uw mogelijkheden zijn. Mocht u een rechtsbijstandverzekering hebben, dan zijn wij u ook graag van dienst en kunnen in veel gevallen de kosten van onze juridische dienstverlening (ook aangaande erfrecht) worden verhaald bij uw rechtsbijstandverzekeraar. Wanneer uw rechtsbijstandverzekering heeft vastgesteld dat uw zaak kansloos is, dan is het in beginsel eveneens mogelijk dat wij een “second opinion” uitvoeren voor rekening van uw rechtsbijstandsverzekering.

Wat de situatie in discussies over nalatenschappen complex maakt, zijn de emoties van de betrokkenen. Om te voorkomen dat conflicten en geschillen over de nalatenschap uit de hand lopen, kunt u beter preventief weten wat uw positie is en wat uw mogelijkheden zijn. Gebruik maken van een specialist erfrecht die professioneel de zaak voor u behartigt, kan een hoop onrust en vervelende situaties voorkomen.

In een persoonlijk gesprek op onze vestiging in Veghel of Oss lichten wij u graag helder en concreet toe wat onze advocaat erfrecht voor u kan betekenen.

profielfoto annelies jansen
Direct contact »

mr. Annelies Jansen is sinds 1997 actief bij Bernhaege Advocaten waarna zij in 2001 mede-eigenaar en in 2013 volledig eigenaar werd. Zij is een allround advocaat met een passie voor beslag en executierecht, verbintenissenrecht, ondernemingsrecht en procesrecht. Daarnaast is zij onder meer bekend met alle juridische vraagstukken rondom zekerheidsrechten, bedrijfsbeëindiging, liquidatie, faillissementen en bestuurdersaansprakelijkheid. Ook heeft zij gedegen ervaring in het voeren van gerechtelijke procedures waarvan geschillen op het gebied van het erfrecht onderdeel uitmaken. Verder is zij lid van de vereniging van incasso- en procesadvocaten (VIA) en de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht (NVvP). Ook is zij benoemd tot lid van de Gemengde Commissie Civiel Recht door de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten van het arrondissement Oost-Brabant. Verder zet zij als ondernemer zich graag belangeloos in voor mede-ondernemers in de regio Veghel en omstreken. Dit doet zij via haar bestuursfunctie als secretaris van de ondernemersvereniging Ondernemend Veghel.

Bent u woonachtig in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.

Bent u woonachtig in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.


Publicaties over Erfrecht

2405, 2019

Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

By |mei 24th, 2019|Categorieën: Artikelen, Publicaties, Publicaties Aansprakelijkheidsrecht, Publicaties Ambtenarenrecht, Publicaties Arbeidsrecht, Publicaties Auteursrecht, Publicaties Bedrijfsovernames, Publicaties Beslag- en executierecht, Publicaties Bestuursrecht, Publicaties Bouwrecht, Publicaties Burenrecht, Publicaties Burgerlijk procesrecht, Publicaties Echtscheidingsrecht, Publicaties Erfrecht, Publicaties Faillissementsrecht, Publicaties Financierings- / zekerhedenrecht, Publicaties Handelsnaamrecht, Publicaties Incasso, Publicaties Intellectueel eigendomsrecht, Publicaties Mediation, Publicaties Merkenrecht, Publicaties Ondernemingsrecht, Publicaties Privacyrecht, Publicaties Ruimtelijke ordening, Publicaties Verbintenissenrecht|Reacties uitgeschakeld voor Advocatentaal: juridische termen leren begrijpen

Juridische termen kunnen soms behoorlijk lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat we op deze pagina een aantal begrippen uitleggen die wij als advocaten veel gebruiken.

Meer Berichten Laden