partneralimentatie

Partneralimentatie

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

De vraag “Hoelang moet ik partneralimentatie betalen?” wordt regelmatig gesteld in onze praktijk: hoe lang moet ik eigenlijk partneralimentatie betalen? En zijn de regels over de duur niet veranderd?

Logische vragen uiteraard, want het is belangrijk hoe de financiële toekomst er na een echtscheiding uitziet en wanneer er financieel meer ruimte komt.

Wijzigingen wetsvoorstel

Al langere tijd wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel dat ziet op wijzigingen op het gebied van partneralimentatie. Aanvankelijk werd daarbij de reden voor het betalen van partneralimentatie gewijzigd. Die reden is thans gelegen in de lotsverbondenheid. Ook wel genoemd het nahuwelijk en de zorg in financieel opzicht die ex-echtgenoten ten opzichte van elkaar hebben. De reden zou moeten worden: het verlies van verdiencapaciteit van de alimentatiegerechtigde doordat hij of zij als gevolg van het huwelijk minder of geen inkomsten meer genereert. Dit vaak als gevolg van een gezamenlijke beslissing dat één van de partners zich op het gezin en de zorg daarvoor richt en de andere partner de inkomsten vergaart.

Recent is de voorgestelde wijziging van deze reden om partneralimentatie te moeten betalen toch weer teruggedraaid. De lotsverbondenheid is en blijft de grondslag voor de partneralimentatie.

Verkorting duur partneralimentatie

Wat niet geheel gewijzigd is, betreft het voorstel voor wat betreft de duur van de partneralimentatie. Nu is de wettelijke regeling zo dat wanneer het huwelijk langer dan vijf jaar heeft geduurd of als er kinderen uit het huwelijk zijn geboren de verplichting om een bijdrage te leveren in het levensonderhoud van de onderhoudsgerechtigde 12 jaar duurt. Dit wordt gewijzigd als het huidige wetsvoorstel kracht van wet krijgt. De maximale duur wordt dan vijf jaar tenzij het huwelijk korter dan tien jaar heeft geduurd. In dat geval is de termijn gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk. Duurde het huwelijk bijvoorbeeld 8 jaar, dan geldt de verplichting voor de duur van vier jaar.

Indien er sprake is van kinderen die de leeftijd van 12 jaar nog niet hebben bereikt dan eindigt de verplichting tot het verstrekken van levensonderhoud niet eerder dan op het tijdstip waarop die kinderen de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt. De achterliggende gedachte hierbij is dat wanneer de kinderen 12 jaar of ouder zijn de onderhoudsgerechtigde in staat zal moeten zijn inkomsten uit arbeid te vergaren. De kinderen hebben dan minder zorg nodig.

Heeft het huwelijk 15 jaar geduurd en bereikt de onderhoudsgerechtigde binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd dan duurt de verplichting tot het moment van het bereiken van deze pensioengerechtigde leeftijd.

Proefperiode samenwonen met een ander

Nieuw is de opgenomen proefperiode bij het samenleven van de alimentatiegerechtigde. Een proefperiode van zes maanden is thans opgenomen in het concept wetsvoorstel. Wordt binnen die termijn de samenleving verbroken dan herleeft de alimentatieverplichting. Voorwaarde is wel dat de alimentatiegerechtigde (vooraf) meldt dat hij/zij gaat samenwonen en met ingang van welke datum.

Nu al minder lang betalen?

In de rechtspraktijk komt het regelmatig voor dat we al een beroep doen op de toekomstige wetgeving. Dit wordt in steeds meer gevallen gehonoreerd. De termijn van 12 jaar is al lang geen standaard termijn meer. Steeds wordt per geval gekeken wat redelijk is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Vaak wordt de duur van de alimentatieverplichting dan korter vastgesteld dan 12 jaar.

Wilt u weten hoe lang u (nog) partneralimentatie dient te betalen? Of wilt u weten of de verplichting eerder kan eindigen? Neem dan contact met ons op. Onze familierechtadvocaten kunnen u informeren en adviseren. Ook kunnen herberekeningen worden opgesteld zodat u snel en juist geïnformeerd bent of de hoogte van de partneralimentatie (nog) klopt. Wellicht dat bijstelling nodig is. Onze advocaten zijn specialisten in maatwerk.

Wilt u door ons gebeld worden?

Arrow up

 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties

'Girlpower' bij Bernhaege Advocaten

GirlpowerDe liefde voor Energieke Kunst & Passie voor ons vak komen samen in de Expositie 'Girlpower'. De Expositie 'Girlpower' is te bewonderen in de voormalige pastorie te Veghel.

Handtekening MEER INFO