reorganisatie

Reorganisatie

Soms is het noodzakelijk uw bedrijf te reorganiseren of te herstructureren. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege bedrijfseconomische redenen. Helaas vervallen er meestal (meerdere) arbeidsplaatsen bij een reorganisatie. Dit kan een ingewikkeld proces zijn waarbij er moeilijke beslissingen genomen moeten worden. Daarom gaan we hieronder kort in op een aantal belangrijke punten voor zowel de werkgever als werknemer. Ter illustratie, een reorganisatie bestaat over het algemeen uit de volgende stappen:

 1. Inventariseren
 2. Bepalen nieuwe organisatie
 3. Vaststellen welke arbeidsplaatsen komen te vervallen
 4. Afspiegelen
 5. Eventueel opstellen sociaal plan
 6. Opstellen ontslagaanvragen

Vaak dient er ook nog een adviesaanvraag aan de Ondernemingsraad te worden voorgelegd.

Afspiegelen: wie wordt er als eerst ontslagen?

Gaat u om bedrijfseconomische redenen meerdere medewerkers gelijktijdig ontslaan, dan moet u hiervoor de juiste ontslagvolgorde bepalen. Hierbij past u het afspiegelingsbeginsel toe. Dit betekent dat u de werknemers die werken in uitwisselbare functies, moet indelen in leeftijdsgroepen. Payrollers vallen hier overigens ook onder. Er zijn in totaal vijf verschillende leeftijdsgroepen welke u moet aanhouden, namelijk:

 • 15 tot en met 24 jaar oud
 • 25 tot en met 34 jaar oud
 • 35 tot en met 44 jaar oud
 • 45 tot en met 54 jaar oud
 • 55 jaar en ouder

Zijn er ook uitzendkrachten of werknemers met een 0-uren of tijdelijk contract in dienst? Dit zijn dan degenen van wie u als eerste afscheid zult moeten nemen. De overige werknemers die boventallig zijn geworden moeten verhoudingsgewijs verdeeld worden aan de hand van het bestaande personeelsbestand. Daarnaast geldt de regel dat de werknemers die als laatste in dienst gekomen zijn, ook de eerste zijn die ontslagen worden.

Is er voor u als werknemer een uitwisselbare functie mogelijk?

Bij een reorganisatie zijn het vaak de uitwisselbare functies welke voor veel discussie zorgen. Soms kan dit zelfs tot procedures leiden. Bij het creëren van een overzicht wat betreft uitwisselbare functies deelt u deze in op categorieën. De uitwisselbare functies zijn functies die vergelijkbaar zijn betreffende de: vereiste kennis, competenties en vaardigheden, functie-inhoud, beloning en niveau en structurele of tijdelijke aard. Desondanks kan het zijn dat er het niet eens kunnen worden over de gelijkheid van functies. Is taxichauffeur bijvoorbeeld een uitwisselbaar beroep met buschauffeur? Beiden besturen bijvoorbeeld wel een voertuig waarmee ze personen vervoeren. Daarentegen hebben ze voor hun beroepen wel andere diploma’s en kwalificaties nodig. Gelden deze beroepen dan als uitwisselbare functies? In dergelijke gevallen zal een werkgever hoogstwaarschijnlijk beargumenteren dat dit niet het geval is om zo toestemming voor ontslag te krijgen van het UWV. Omgekeerd zal een werknemer er juist zaak van maken om te bewijzen dat het uitwisselbare functies zijn om zo in dienst te kunnen blijven.

Er moet ook gekeken worden naar passende functies

Is het zo dat een werknemer in aanmerking komt voor ontslag, omdat hij boventallig is geworden? Dan moet er vervolgens ook nog beoordeeld worden of er wellicht een passende functie is die de werknemer kan bekleden. Of een functie wel of niet passend is, wordt getoetst middels de werkervaring, opleiding en capaciteiten van de werknemer. Is er een passende functie aanwezig, dan is de werkgever verplicht deze aan zijn medewerker aan te bieden. Er dient, indien sprake is van een concern, binnen het gehele concern te worden onderzocht of er een passende functie aanwezig is.

Sociaal Plan, collectief ontslag en ontslagaanvraag bij UWV

In sommige gevallen wordt er met de vakbonden onderhandeld over een Sociaal Plan. In dit plan wordt dan vastgelegd op welke wijze er afscheid wordt genomen van de werknemers. Vaak worden er aan werknemers voorstellen gedaan om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Als dat niet lukt, zal een ontslagaanvraag worden ingediend bij het UWV. Er kan ook sprake zijn van een collectief ontslag. Een collectief ontslag houdt in dat er om bedrijfseconomische redenen 20 of meer medewerkers ontslagen moeten worden (binnen 3 maanden). Dit moet worden gemeld bij de vakbonden.

Bent u werkgever en wilt u hulp bij uw reorganisatie?

Wij hebben ruime ervaring met grote en kleine reorganisaties en kunnen u hierbij helpen. Zo kunnen we u bijstaan bij het indienen van een eventuele adviesaanvraag bij de Ondernemingsraad. Ook bij ontslagaanvragen via het UWV hebben onze advocaten al veel cliënten geholpen. Zo hebben we bijvoorbeeld veel klanten ervan op de hoogte gebracht dat wanneer het UWV een ontslag afkeurt, er nog de mogelijkheid is om dit goedgekeurd te krijgen via de Kantonrechter. De arbeidsrecht expert van Bernhaege Advocaten hebben veel ervaring met reorganisaties en herstructureringen. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens of kunt u desgewenst het contactformulier invullen.

Ook werknemers kunnen wij bijstaan!

Ook werknemers kunnen wij bijstaan bij een reorganisatie. Zo raden wij altijd aan om er bij een reorganisatie niet zomaar vanuit te gaan dat u degene bent die in aanmerking komt voor ontslag. Er zijn nog allerlei mogelijkheden voor het voeren van verweer, zoals het verweer dat sprake is van een uitwisselbare of passende functie binnen het bedrijf. Ook als het UWV de ontslagaanvraag van uw werkgever goedkeurt, kunt u dit nog aanvechten via de Kantonrechter. Meer informatie? Bel gerust voor een nadere kennismaking! Ons kantoor in Veghel kunt u bereiken via t. 0413 – 35 21 11 en ons kantoor in Oss via t. 0412 – 76 02 27. Ook e-mailen kan natuurlijk. Ons e-mailadres is: info@bernhaege.nl.

Wilt u door ons gebeld worden?

Arrow up

 • Vast Goed logo

  Vast & Goed

  "Bernhaege Advocaten staat voor persoonlijke en betrokken juridische dienstverlening. Met de nodige en juiste juridische kennis wordt er grondig naar de situatie van de klant gekeken en het dossier bestudeerd..."

 • la architecten ingenieurs logo

  LA Architecten Ingenieurs

  “mr. J.E. Jansen, Annelies, is voor ons de verpersoonlijking waar ook Bernhaege Advocaten voor staat... "

 • Logo van Crown Uitzendgroep

  Crown Uitzendgroep

  "De juridische dienstverlening van Bernhaege Advocaten voldoet aan wat wij van een advocatenkantoor verwachten. Zij zijn professioneel, persoonlijk en hebben de juiste kennis...”

 • Koziol ideas for friends GmbH

  koziol ideas for friends GmbH

  "koziol ideas for friends GmbH is een Duits bedrijf dat internationaal opereert. Als wij in Nederland een beroep moeten doen op een advocatenkantoor is dat zonder twijfel Bernhaege Advocaten..."

 • Logo van SBI - Selected Brewing Ingredients

  SBI – Selected Brewing Ingredients

  "Bij Bernhaege Advocaten hebben wij dé partij gevonden die qua juridische dienstverlening staat voor "no nonsense", "recht door zee" en "to the point"."

 • referentie elsman international consultants met logo

  Elsman International consultants

  “Ik werk nu al een paar jaar met Jacqueline en naar volle tevredenheid. Naast het feit dat Jacqueline zeer kundig is en verstand van zaken heeft, is ze in staat om complexe vragen van een helder antwoord te voorzien.”

 • logo van hanenberg wegenbouw

  Hanenberg wegenbouw

  "Op zich hebben we het liefst zo weinig mogelijk te maken met advocaten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan, om je zaken juridisch goed op orde te hebben."

 • logo padifood services bv

  Padifood Services B.V.

  "Padifood Services B.V. "Ondernemen is een mooi vak: nieuwe uitdagingen aangaan en kansen grijpen waar die zich voordoen, maken het bestaan als ondernemer spannend en afwisselend. Maar soms kan het tegenzitten."

 • Bremat logo

  Bremat

  "Vanaf de eerste kennismaking viel ons direct op dat Annelies beschikt over het vermogen om zich in te leven in de situatie van haar klant. Zij kan in duidelijke taal de materie uitleggen en begrijpbaar maken."

 • Nokavision Software B.V.

  Nokavision Software B.V.

  “Het team van Bernhaege Advocaten heeft zich tijdens de overname op een professionele en doortastende wijze opgesteld."

 • logo slender studio oss

  Slender Studio Oss

  "Het advies van Jaqueline was zo duidelijk en van alle mogelijke kanten belicht, dat we dankzij haar de voor alle partijen goede beslissing hebben kunnen nemen.”

 • referentie impuls groep

  Impuls groep

  “Jacqueline maakt deel uit van een groep ondernemende mensen die zich buigen over vraagstukken van anderen. Door de wijze waarop zij bijdraagt aan deze groep kan ik zeggen dat zij zeer begaan is met andere mensen."

 • van beek b.v.

  Van Beek B.V.

  “Voor de juridische ondersteuning en afwikkeling van twee overnames van bedrijfsonderdelen hebben wij Bernhaege Advocaten ingeschakeld. Tijdens dit proces zijn wij door Annelies Jansen en Muriel van den Hazenkamp."

 • Logo van Bek maakt communicatie te Veghel

  Bek maakt communicatie

  “Ons bedrijf kenmerkt zich door heldere communicatie en ontzorging van de klant. Graag werken wij met partijen die dat ook belangrijk vinden. Bernhaege Advocaten is zo’n partij."

 • Complemento

  Complemento

  “mr. Muriel van den Hazenkamp heeft ons prima geholpen met het vormgeven van een samenwerkingsovereenkomst tussen drie ‘een-vrouws-zaken’."

 • Logo van Moodzz

  MOODZZ

  “Al enige jaren schakelen wij Muriel van den Hazenkamp in voor specifiek juridisch advies op het gebied van merkenrecht vanwege haar uitstekende kennis."

 • Logo Zilverwerf B.V.

  Zilverwerf B.V.

  "Voor goede juridische dienstverlening hoef je niet naar een groot advocatenkantoor. Als wij juridische ondersteuning nodig hebben dan kiezen wij voor Bernhaege Advocaten."

 • Toperators

  Toperators

  "Bij de opstart van een nieuw internet product (Toperators.com) sprak het voor zich dat zij ons zou helpen en dat heeft ze met veel toewijding gedaan...

 • Bedrijfslogo van ADDAPT Chemicals B.V.

  ADDAPT Chemicals B.V.

  “Bernhaege Advocaten heeft ons op een uitstekende en zeer professionele manier door de perikelen rond de uitkoop van één der aandeelhouders begeleid..."

 • Logo van Gaffert B.V., expert in speciaal transport en kraanverhuur

  Gaffert B.V.

  "Degenen die overleven zijn niet degenen die het sterkst of het slimst zijn, maar juist degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving..."

 • Logo - Kanoha B.V.

  Kanoha B.V.

  "Sinds jaar en dag is Bernhaege Advocaten het advocatenkantoor waar wij voor al onze juridische zaken komen..."

 • Logo - Adagium Corporate Finance B.V.

  Adagium Corporate Finance B.V.

  "In de afgelopen jaren hebben wij veel met Bernhaege Advocaten gewerkt. Op regelmatige basis maken wij gebruik van de diensten van Bernhaege Advocaten als specialisten op het gebied van ondernemingsrecht..."

 • Logo - Flexibility

  Flexibility B.V.

  "De dienstverlening van Bernhaege Advocaten laat zich het beste omschrijven als duidelijk en helder. De advocaten zijn alert, realistisch en gedreven..."

 • Logo Engel Assurantien in Boekel

  Engel Assurantien

  “Al vele jaren staat mr. Annelies Jansen ons bij, in voor ons belangrijke juridische kwesties. Dat doet zij met veel deskundigheid, daadkracht en flair."

 • Mayed B.V.

  Mayed B.V.

  "Toen wij op zoek waren naar een advocaat zijn wij door een persoonlijke relatie gewezen op Bernhaege Advocaten. Tot op de dag van vandaag zijn wij deze relatie dankbaar voor deze aanbeveling..."

 • Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  Administratiekantoor Buijssen Adviesgroep

  "Wij hebben ervaring opgedaan met Annelies Jansen. Zij is scherp en alert, ze heeft humor en legt de vinger op de zere plek..."

 • logo ksp metaal

  KSP metaal

  “Jacqueline heeft voor mij, als advocate, in een korte periode het beoogde resultaat behaald. Haar persoonlijke begeleiding, tijdens dit 'traject', heb ik als zeer prettig ervaren.”

Lees alle referenties

'Girlpower' bij Bernhaege Advocaten

GirlpowerDe liefde voor Energieke Kunst & Passie voor ons vak komen samen in de Expositie 'Girlpower'. De Expositie 'Girlpower' is te bewonderen in de voormalige pastorie te Veghel.

Handtekening MEER INFO