Ondernemingsraad
Ondernemingsraad
We kunnen u als ondernemingsraad adviseren bij een divers aantal zaken, zoals reorganisaties en beoordelingssystemen. Bent u werkgever? Lees dan hier wanneer een ondernemingsraad verplicht is en hoe wij u kunnen helpen.
Advies voor de ondernemingsraad
Als ondernemingsraad heeft u niet altijd de kennis en kunde in huis waarover de werkgever wel beschikt. Krijgt u als ondernemingsraad een adviesaanvraag voorgelegd, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een reorganisatie? Wij kunnen u hierbij adviseren. Wordt uw instemming gevraagd? Wijkt een besluit af van het door u gegeven advies? Of wilt u de medezeggenschap anders inrichten?
Ondersteuning
Bij Bernhaege Advocaten hebben wij ruime ervaring met het ondersteunen en bieden van advies aan ondernemingsraden. Wij kunnen u helpen met:
- Fusies en reorganisaties
- Sociale plannen
- Collectief ontslag
- Arbeidsomstandigheden
- Arbeidstijden
- Functiewaardering
- Beoordelingssystemen
- Beloningsregelingen
- Inrichting van de medezeggenschap
Is een ondernemingsraad wel of niet verplicht voor u als werkgever?
Bedrijven en instellingen die 50 werknemers of meer hebben, moeten verplicht een ondernemingsraad instellen. Kleinere bedrijven kunnen vrijwillig een personeelsvertegenwoordiging instellen. Als een meerderheid van de werknemers erom vraagt, zijn bedrijven verplicht dit te honoreren. Kleine bedrijven die geen personeelsvertegenwoordiging hebben, zijn verplicht minstens twee keer per jaar een personeelsvergadering te houden. Daarin bespreekt de ondernemer het ondernemingsbeleid.
Advisering en ondersteuning
Heeft u als werkgever regelmatig te maken met uw ondernemingsraad? De specialisten van Bernhaege Advocaten hebben ruime ervaring in het begeleiden van advies- en instemmingsplichtige aanvragen voor een werkgever. Zo kunnen we u ook vertellen wanneer u de ondernemingsraad wel of niet verplicht bent om advies te vragen. Twijfelt u of u een centrale ondernemingsraad moet gaan oprichten? Of een groepsondernemingsraad? Onze specialisten helpen u graag op weg. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.
Wij kunnen u helpen met
Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Veghel, zoals in Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Veghel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0413 – 35 22 11.
Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in omgeving Oss, zoals in Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein, Oss zelf of Kerkdriel? Wij verwelkomen u dan graag op onze vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken via 0412 – 76 02 27.
Publicaties over Arbeidsrecht
E-mail doorsturen naar ander e-mailadres
In deze blog gaan we in op het doorsturen van bedrijfsgevoelige informatie door een werknemer naar een privé e mailadres. Levert dit doorsturen van e mail een dringende reden voor ontslag op staande voet op? Hierover zijn door rechters verschillende uitspraken gedaan. Deze bespreken we hieronder. Als u een mail wilt doorsturen is het goed om hiervan kennis te nemen.
Ontslag tijdens of door coronavirus
In dit artikel leest u welke gevolgen COVID-19 heeft wat betreft ontslagen a.d.h.v. van een aantal uitspraken van rechtbanken in Nederland.
Matiging boete voor overtreden beding in arbeidsovereenkomst?
In arbeidsovereenkomsten zijn vaak bepaalde bedingen opgenomen, bijvoorbeeld een relatie-, geheimhoudings- of concurrentiebeding. Bij overtreding hiervan kunnen de boetes hoog oplopen. Kan een rechter deze nog matigen?
Wilt u door ons gebeld worden?
- +31 412 76 02 27
- +31 413 35 22 11