De juridische specialisten van Bernhaege Advocaten staan geregeld werkgevers bij met het opstellen van of nalopen van arbeidsovereenkomsten. Hieronder vindt u informatie over een aantal belangrijke aspecten van arbeidscontracten. Ook werknemers kunnen wij helpen.

Wat moet er in een arbeidsovereenkomst staan?

De vraag “Wat moet er in een arbeidsovereenkomst staan?” is een veel gestelde vraag. In Nederland zijn er een aantal zaken die altijd in een arbeidscontracten moeten staan. Deze zaken zijn vastgelegd in de Wet op de arbeidsovereenkomst (WW). De volgende zaken moeten in een arbeidscontract staan:

  • De identiteit van de werkgever en werknemer, waaronder naam, adres en woonplaats.
  • De datum van indiensttreding.
  • Het soort arbeidsovereenkomst, zoals onbepaalde duur, bepaalde duur, deeltijds, fulltime, etc.
  • De plaats van tewerkstelling.
  • De aard van het werk, waaronder de functieomschrijving.
  • Het loon, waaronder de hoogte van het loon, het aantal vakantiedagen, de vakantietoeslag, etc.
  • De duur van de proeftijd (indien van toepassing).
  • De opzegtermijn.
  • De eventuele toepasselijke cao.

Daarnaast kunnen er in een arbeidscontract nog andere zaken worden opgenomen, zoals:

  • Een concurrentiebeding, waardoor de werknemer na het einde van het dienstverband niet voor een concurrent mag gaan werken.
  • Een relatiebeding, waardoor de werknemer na het einde van het dienstverband niet voor een klant of leverancier van de werkgever mag gaan werken.
  • Een reiskostenvergoeding.
  • Een bonusregeling.
  • Een pensioenregeling.

Het is belangrijk om een arbeidsovereenkomst goed door te lezen voordat u deze ondertekent. Zorg ervoor dat u alle afspraken begrijpt en dat deze naar wens zijn. Heeft u vragen, neem dan contact op met een vakbond of advocaat.

In sommige gevallen is het niet verplicht om alle bovenstaande zaken in een arbeidsovereenkomst op te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een cao van toepassing is. De cao kan namelijk bepalingen bevatten die ook in de arbeidscontract moeten staan.

Werkgever – Advies bij arbeidsovereenkomst aangaan.

Bij het aangaan van arbeidsovereenkomsten dient u rekening te houden met wettelijke bepalingen, maar soms ook met een CAO of een rechtspositieregeling die van toepassing is. Om die reden heeft u behoefte aan een goed advies, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bel een arbeidsrecht specialist van Bernhaege Advocaten, wij helpen u graag verder met uw arbeidscontracten.

Aanzegplicht bij arbeidsovereenkomst.

Zo moet u de werknemer bijvoorbeeld bij arbeidsovereenkomsten die langer dan 6 maanden duren tijdig schriftelijk op de hoogte stellen of u zijn of haar tijdelijke contract al dan niet gaat verlengen en onder welke voorwaarden. Tijdig wil zeggen 1 maand voor de afloop van het contract. Doet u dat niet, dan is de sanctie (maximaal) één maandsalaris. Dit is de aanzegplicht. Deze aanzegplicht geldt niet bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd waarin geen vaste einddatum is opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke arbeidsovereenkomst om een zieke werknemer te vervangen. Verder kunt u ook denken aan een overeenkomst voor de duur van een bepaald project. Ook geldt de aanzegverplichting niet als in de arbeidscontract een uitzendbeding opgenomen is.

In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, kan een concurrentiebeding alleen nog worden opgenomen als de motivering waarom dit beding wordt opgenomen, ook schriftelijk is vastgelegd. Er moet dan sprake zijn van zwaarwegende bedrijfseconomische belangen. Daarnaast mag in contracten voor bepaalde tijd, die 6 maanden of korter duren, geen proeftijd worden aangegaan.

Heeft u hulp nodig?

Wilt u meer weten over arbeidsovereenkomsten, waaraan deze moeten voldoen en hoe u deze op correcte wijze moet opstellen? De experts van Bernhaege Advocaten helpen u graag verder. Neem gerust contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Werknemer – Een belangrijk aandachtspunt.

Vaak komt het voor dat een werkgever een concurrentiebeding opneemt in een arbeidsovereenkomst. Een concurrentiebeding kan u beperken in uw vrijheid om na de arbeidsbeëindiging bepaalde concurrerende werkzaamheden te verrichten. Zo houdt het vaak in dat u niet bij een concurrent werkzaam mag zijn of zelf een bedrijf te starten dat concurreert met uw vorige werkgever. Het kan zijn dat een dergelijke concurrentiebeding u belemmert om passend werk te vinden in uw vakgebied. U kunt hiervoor naar de rechter stappen om het concurrentiebeding (gedeeltelijk) te laten vernietigen. Laat u hierbij door Bernhaege Advocaten adviseren.

Arbeidsovereenkomst advocaat: Hulp bij het u aangeboden arbeidscontract.

Wilt u graag dat een arbeidsovereenkomst advocaat voor u het arbeidscontract naloopt dat door een (potentiële) werkgever aan u is voorgelegd? Of wilt u wellicht dat er een bepaalde clausule opgenomen wordt? Voor advies of het controleren van een arbeidsovereenkomst, neem contact op met Bernhaege Advocaten.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.