Jaarlijks worden van rechtswege bestaande alimentatieverplichtingen met een indexcijfer verhoogd (indexering alimentatie). Dit om de te betalen alimentatie evenredig te laten stijgen met de indexatie van lonen en kosten van levensonderhoud. Het indexeringspercentage wordt jaarlijks door de Minister voor Rechtsbescherming vastgesteld, meestal begin/halverwege november. De indexering alimentatie 2024 bedraagt 6,2%. Wilt u overleggen met een echtscheidingsrecht advocaat?

Handige tool om de indexering alimentatie te berekenen.

Betaalt u zelf kinderalimentatie en/of partneralimentatie? Dit betekent dan dat u zelf moet berekenen hoe hoog het bedrag is dat u dient te betalen in 2024. Alimentatie moet bij vooruitbetaling worden voldaan. Dat houdt dus in dat u eind december 2023 al het nieuwe – hogere bedrag – dient te betalen. Een handige rekentool voor het berekenen van het nieuwe bedrag vindt u op de website van het lbio.nl. U kunt daar het aanvangsjaar van de alimentatieverplichting invullen. Vervolgens wordt per jaar aangegeven met welk bedrag het aanvankelijke bedrag jaarlijks is/of nog moet worden verhoogd. Zo vindt u hier dus ook de indexering alimentatie 2024. Indien u alimentatie ontvangt, kan uiteraard ook handig met deze tool deze berekening worden gemaakt.

Controleer wat voor u geldt.

Soms zijn afspraken gemaakt waarbij de wettelijke indexering is uitgesloten. Dit is dan vaak neergelegd in het overeengekomen echtscheidingsconvenant. Het is raadzaam dat u goed nagaat welke situatie voor u geldt en dat u in onderling overleg afstemt wat het nieuwe te betalen bedrag aan kinder- en partneralimentatie met ingang van 1 januari 2024 wordt. Dan is er duidelijkheid voor iedereen en dat is wel zo prettig.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Arbeidsrecht.

Het recht met betrekking tot de arbeidsrelatie. Het geeft de rechten en plichten van werknemers en hun werkgevers.

Erfrecht.

Dit recht geeft regels met betrekking tot erfopvolging of successie in geval een familielid of andere erflater overlijdt.