Wanneer u voornemens bent te gaan scheiden, komt er een hoop op u af. Er moeten veel afspraken gemaakt worden en belangrijke beslissingen genomen worden. Wanneer er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn, moet onder andere worden bepaald bij welke ouder de kinderen gaan wonen. Dat is vaak een lastige beslissing. Wat is het beslissingsrecht kind en wie hakt uiteindelijk de knoop door?

De eerste stap.

In de ideale situatie wordt er tussen de ouders in onderling overleg overeenstemming bereikt over de hoofdverblijfplaats van het minderjarig kind en het co-ouderschap. U kunt uw kind eventueel in dit gesprek betrekken. Het is belangrijk te voorkomen dat uw kind tussen beide ouders komt te staan.

Richt u daarom ook op de belangen van uw kind en probeer in te schatten wat een prettige situatie is voor alle betrokkenen. De gemaakte afspraak omtrent de hoofdverblijfplaats kunt u beschrijven in uw echtscheidingsconvenant en/of het ouderschapsplan.

Het is belangrijk te voorkomen dat uw kind tussen beide ouders komt te staan. Richt u daarom ook op de belangen van uw kind en probeer in te schatten wat een prettige situatie is voor alle betrokkenen. De gemaakte afspraak omtrent de hoofdverblijfplaats kunt u beschrijven in uw echtscheidingsconvenant en/of het ouderschapsplan.

Beslissingsrecht kind 12 jaar in rechtbank?

Wanneer u als ouders geen overeenstemming bereikt over de vraag wat de hoofdverblijfplaats van uw kind wordt, dan kunt u een mediator inschakelen. Vervolgens kan de mediator u helpen gezamenlijk goede en voor alle betrokkenen acceptabele afspraken te maken.

Wanneer de hulp van een mediator niet mag baten, kunt u de rechter vragen om een beslissing te nemen over de hoofdverblijfplaats van uw kind. Daar heeft u een advocaat voor nodig. De wensen van beide ouders worden aan de rechter voorgelegd.

Daarnaast nodigt de rechter ook kinderen vanaf 12 jaar zelf uit om bij de zitting aanwezig te zijn. Voordat de rechter een beslissing neemt, luistert hij naar de eigen mening van uw kind. Mits de omstandigheden daartoe aanleiding geven kunnen ook kinderen van 10 of 11 jaar worden uitgenodigd door de rechter. Indien uw kind niet naar de rechtbank toe wil komen, kan de toelichting van uw kind ook schriftelijk worden toegezonden.

Mag mijn kind van 12 jaar of ouder ook zelf kiezen?

Hoewel de rechter altijd naar de wensen van uw kind luistert, mag uw zoon of dochter niet zelf kiezen wat zijn of haar hoofdverblijfplaats wordt. Ook niet wanneer uw kind de leeftijd van 12 jaar oud reeds heeft bereikt. Dit zou namelijk een enorme belasting voor uw kind zijn. Zelfs wanneer een kind uit zichzelf aangeeft liever bij zijn vader of moeder te willen wonen, is het daadwerkelijk kiezen tussen beide ouders een erg grote opgave.

Het is dus aan de rechter om uiteindelijk vast te stellen wat het beste voor uw kind is. Pas wanneer uw kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, wordt uw zoon of dochter meerderjarig. Vervolgens mag het kind dan zelf kiezen bij welke ouder hij of zij wil gaan wonen.

Advocaat/mediator personen- en familierecht.

Roept bovenstaande informatie over het beslissingsrecht kind vragen bij u op of wenst u begeleid te worden bij uw echtscheiding? Voor al uw vragen met betrekking tot het echtscheidingsrecht kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Arbeidsrecht.

Het recht met betrekking tot de arbeidsrelatie. Het geeft de rechten en plichten van werknemers en hun werkgevers.

Erfrecht.

Dit recht geeft regels met betrekking tot erfopvolging of successie in geval een familielid of andere erflater overlijdt.