Wanneer start je een verzetprocedure? Bijvoorbeeld in het geval een stuk niet tijdig is ingediend. Of u bent niet verschenen bij de rechtbank, terwijl u daartoe wel was opgeroepen. Heeft u uw griffierecht niet tijdig voldaan? En heeft u uw zogenoemde verstek niet gezuiverd? Dan is de kans groot dat u bij verstek bent veroordeeld. De rechter wijst dan (in het algemeen) de vorderingen van de eisende partij toe in een verstekvonnis.
In de meeste gevallen kan dit verstekvonnis direct ten uitvoer worden gelegd (het is uitvoerbaar bij voorraad). Maar wat als u het niet eens bent met de inhoud van het vonnis? U kunt in verzet gaan en een verzetprocedure starten.
Start een verzetprocedure.
Tegen een verstekvonnis staat geen hoger beroep open. Door een verzetprocedure te starten kan de veroordeelde partij de zaak heropenen, zodat de zaak alsnog inhoudelijk wordt behandeld. Deze verzetprocedure wordt gestart door een verzetdagvaarding uit te brengen aan de oorspronkelijke eiser. Dit is degene die nu in het verstekvonnis in het gelijk is gesteld.
Deze procedure wordt gevoerd bij de rechter die het verstekvonnis wees. Met de verzetdagvaarding voert u verweer op de dagvaarding van de oorspronkelijke eiser. U maakt dus met de verzetdagvaarding alsnog uw argumenten kenbaar aan de rechter tegen de eisen uit de dagvaarding.
De verzetprocedure heeft geen schorsende werking. Dit houdt in dat hetgeen waartoe u uitvoerbaar bij voorraad bent veroordeeld, in de verstekdagvaarding toch uitgevoerd dient te worden.
Verzettermijn.
Hoe snel moet de verzetdagvaarding worden uitgebracht? De verzettermijn bedraagt vier weken. Op de verschillende momenten begint de verzettermijn te lopen:
- Op het moment dat het verstekvonnis aan u in persoon is betekend. Oftewel, als de gerechtsdeurwaarder het verstekvonnis aan u zelf heeft overhandigd. De deurwaarder mag het vonnis dus niet afgeven aan een huisgenoot of in de brievenbus doen.
- Als u een daad van bekendheid heeft verricht. Dit betekent dat u een daad heeft verricht waaruit blijkt dat u bekend bent met de inhoud van het verstekvonnis.
- Na de voltooiing van de tenuitvoerlegging. Dus wanneer al hetgeen waartoe u bent veroordeeld in het verstekvonnis plaats heeft gevonden.
Voor het instellen van verzet gelden korte en fatale termijnen. Dat wil zeggen dat als de verzetdagvaarding één dag te laat wordt uitgebracht, deze niet meer in behandeling wordt genomen. De “verstekpartij” wordt dan vaak niet ontvankelijk verklaard door de rechter. Deze partij is dan gehouden aan de veroordeling uit het verstekvonnis.
Indien de bij verzetdagvaarding gedaagde geen woonplaats in Nederland heeft en de woonplaats of werkelijke verblijfplaats buiten Nederland wel bekend is op het moment van betekening of bij de daad van bekendheid, geldt een verzettermijn van acht weken.
Inhoud verzetdagvaarding.
De verzetdagvaarding is dé kans om van u te laten horen. In deze verzetdagvaarding geeft u aan wat maakt dat u het niet eens bent met het verstekvonnis, maar ook moet het verweer tegen de eisen van de gedaagde in zijn (eerste) dagvaarding in de verzetdagvaarding worden opgenomen. Dit is ook het moment om bewijs aan te leveren voor uw stellingen.
Wanneer het verstekvonnis is gewezen door een kantonrechter, kunt u ervoor kiezen zelf een verzetdagvaarding op te stellen en aan te brengen bij de kantonrechter. Als het verstekvonnis is gewezen door de rechtbank, dient de dagvaarding door een advocaat te worden opgesteld en bij de rechtbank te worden aangebracht. Het is dus belangrijk dat u snel een advocaat benadert zodra u wordt geconfronteerd met een verstekvonnis. Heeft u een verstekvonnis ontvangen? Eén van onze advocaten informeert u graag over uw mogelijkheden.
Vragen?
Heeft u vragen over de mogelijkheden van verzet of het opstarten van de verzetprocedure? Onze advocaat burgerlijk procesrecht staat u graag te woord.
Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. Voor telefonisch contact kunt u ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.
Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.