Advocaat burgerlijk procesrecht.

mr. Annelies Jansen

profielfoto mr. Annelies Jansen

mr. Cynthia Timmer-Gijsbers

profielfoto mr. Cynthia Timmer-Gijsbers

mr. Marissa Reedijk

profielfoto mr. Marissa Reedijk

Meer weten over.

Aangesloten bij.

logo nederlandse orde van advocaten
logo nederlandse vereniging voor procesrecht
logo vereniging van incasso- en procesadvocaten

Procederen kost altijd geld, zelfs als u uw zaak wint! Wie betaalt er in het geval van een proceskostenveroordeling? Veel cliënten die in een procedure worden betrokken en vinden dat zij zich ten onrechte voor een rechter dienen te verantwoorden omdat de eisende partij het bij het onjuiste einde heeft, gaan er vanuit dat zij de kosten van de inschakeling van de advocaat volledig vergoed krijgen. Lees verder over proceskostenveroordeling of contact onze advocaat burgerlijk procesrecht.

Helaas is dat alleen in zeer uitzonderlijke situaties het geval. Wanneer u een zaak wint worden de door u gemaakte advocaatkosten namelijk berekend volgens een staffel. Dit wordt dus niet berekend op basis van de werkelijk gemaakte advocaatkosten. U betaalt dus altijd een deel van de advocaatkosten zelf. Wij informeren u wanneer en welke kosten van de procedure worden vergoed als u in het gelijk wordt gesteld. Dit wordt ook wel proceskostenveroordeling genoemd.

Er zijn verschillende kostenposten.

De proceskosten die partijen tijdens een rechtszaak maken bestaan uit verschillende posten zoals advocaatkosten, griffierechten en (mogelijk) de kosten van inschakeling van een gerechtsdeurwaarder of deskundigen. Niet al deze posten hoeven bij een proceskostenveroordeling door de wederpartij volledig te worden vergoed. De gedachte hierachter is dat iedereen betaalbare toegang tot de rechter moet hebben. Het risico om in de werkelijke kosten veroordeeld te worden zou mensen kunnen afschrikken om een procedure te starten. Zeker waar het gaat om lange en ingewikkelde rechtszaken.

Let op: advocaatkosten worden zelden vergoed.

Een post die zelden volledig vergoed wordt, zijn de advocaatkosten. Alleen bij misbruik van procesrecht door de wederpartij kunnen de advocaatkosten voor volledige vergoeding in aanmerking komen. Een voorbeeld hiervan is als een zaak duidelijk kansloos is maar de wederpartij u toch voor de rechter daagt. Normaliter worden, onafhankelijk van de daadwerkelijk gemaakte kosten, de advocaatkosten begroot door de rechter aan de hand van staffel ook wel genaamd het liquidatietarief.

Een dergelijke vergoeding kan tegenvallen. Dit omdat advocaatkosten meestal de hoogste kostenpost van een gerechtelijke procedure zijn. De vergoeding van een advocaat kan namelijke variëren tussen enkele honderden, maar ook maar liefst duizenden, euro’s. Om grip op de kosten te krijgen is het handig om te weten op basis van welke factoren de rechter zijn berekening maakt om de hoogte van de advocaatkosten vast te stellen.

Het bedrag dat aan advocaatkosten wordt vergoed is afhankelijk van.

  • Het financieel belang van uw zaak.
  • De hoeveelheid en het soort verrichte juridische werkzaamheden.

Wanneer de rechter overgaat tot proceskostenveroordeling.

Ook in de rechtszaal ligt de waarheid soms in het midden en is er niet een partij aan te wijzen die volledig gelijk heeft. In zulke gevallen kan de rechter beslissen de proceskosten zodanig te verdelen dat iedere partij haar eigen kosten voldoet. In procedures in de familiaire sfeer oordeelt de rechter veelal standaard dat iedere partij de eigen proceskosten moet betalen.

Laat u goed inlichten over proceskostenveroordeling.

Ook indien u de procedure wint wil dat niet zeggen dat alle kosten van uw advocaat door de wederpartij moeten worden vergoed. Het is dus verstandig om u voor de start van de procedure goed te laten inlichten over uw kansen en het risico van het verlies van de procedure én de te verwachten proceskosten. Een goede advocaat procedeert niet klakkeloos. Deze wijst u ook op de mogelijkheid om zonder tussenkomst van een rechter tot een schikking te komen.

Daarnaast is het verstandig om voor het starten van een procedure duidelijke afspraken met uw advocaat te maken over het uurtarief en werkzaamheden. Zo houdt u overzicht en komt u niet voor verrassingen te staan.

Heeft u nog vragen over proceskostenveroordeling?

Roept het bovenstaande vragen op of heeft u andere vragen? Neemt u gerust vrijblijvend contact op. Onze advocaat burgerlijk procesrecht staat u graag te woord.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.

Incasso.

Het innen van geld of openstaande vorderingen van een schuldenaar, ook wel wanbetaler genoemd.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.