In dit artikel gaat u lezen wat u kunt doen bij “overlast warmtepomp buren”. Steeds meer huishoudens kiezen voor een duurzame warmtepomp om hun eigen woning te verwarmen. Dit is goed voor het milieu, maar kan helaas ook leiden tot overlast. Met name het geluid dat een warmtepomp maakt, kan hinderlijk zijn voor omwonenden. Dit is vooral het geval als deze ’s nachts draait.
Maar wat kunt u doen als u overlast ervaart door de warmtepomp van uw buren? En welke rechten heeft u volgens het burenrecht?
Geluidsoverlast door warmtepompen: hoe groot is het probleem?
Een warmtepomp maakt geluid tijdens het verwarmen en koelen van een woning. Afhankelijk van het type warmtepomp kan dit geluid variëren. Lucht-water warmtepompen en hybride warmtepompen veroorzaken doorgaans de meeste geluidsoverlast, omdat ze buitenlucht als energiebron gebruiken. De hoeveelheid geluid wordt uitgedrukt in decibels (dB).
Volgens de geluidseisen warmtepompen, vastgesteld door de overheid, mag het geluidsniveau bij de erfgrens niet hoger zijn dan 40 dB ’s nachts en 45 dB overdag. In de praktijk kan het voorkomen dat deze waardes worden overschreden. Dit is zeker het geval als de warmtepomp verkeerd is geplaatst of onvoldoende geluidswerende maatregelen heeft.
Wanneer is geluidsoverlast juridisch onrechtmatig?
Volgens het Nederlandse burenrecht mogen buren geen onrechtmatige hinder veroorzaken. Dit betekent dat als de warmtepomp van uw buren structureel overlast veroorzaakt, u juridische stappen kunt ondernemen. De rechter beoordeelt hinder aan de hand van:
- De intensiteit, duur en frequentie van het geluid.
- Of er redelijke maatregelen zijn genomen om overlast te voorkomen, zoals een geluidswerende kast of een betere plaatsing van de unit.
- De ernst van de overlast en of deze normaal woongenot belemmert.
Wat kunt u doen bij overlast warmtepomp buren?
- Ga in gesprek met uw buren
Vaak zijn buren zich niet bewust van de geluidsoverlast die hun warmtepomp veroorzaakt. Bespreek de hinder en zoek samen naar een oplossing. Denk hierbij aan een betere plaatsing of extra geluidsisolatie. - Meet het geluidsniveau
Met een decibelmeter (of via een app) kunt u vaststellen of het geluid boven de 40 dB (nacht) of 45 dB (dag) uitkomt. Dit kan helpen om uw klacht te onderbouwen. - Raadpleeg de gemeente
De gemeente kan handhaven op de geluidseisen warmtepompen. U kunt een klacht indienen als de warmtepomp van uw buren de vastgestelde normen overschrijdt. - Juridische stappen ondernemen
Als overleg en meldingen geen effect hebben, kunt u een juridisch traject starten. Een advocaat gespecialiseerd in burenrecht kan u adviseren over een mogelijke civiele procedure tegen uw buren op basis van onrechtmatige hinder.
Oplossingen om geluidsoverlast te verminderen.
Heeft uw buur een warmtepomp die overlast veroorzaakt? Dan zijn er verschillende maatregelen om het geluid te beperken:
- Een geluidswerende kast rond de buitenunit
- Trillingsdempers onder de unit om resonantie te voorkomen
- Strategische plaatsing verder van de erfgrens of in een beschutte hoek
- Groene geluidsbarrières, zoals een haag of houten schutting
Veelgestelde vragen over overlast door warmtepompen.
- Wat kan ik doen als mijn buren niet willen meewerken?
Als uw buren geen actie ondernemen, kunt u juridische stappen overwegen. Een advocaat gespecialiseerd in burenrecht kan u adviseren over de beste aanpak. - Hoe bewijs ik dat de warmtepomp van mijn buren te veel geluid maakt?
U kunt het geluidsniveau meten met een decibelmeter of een smartphone-app. Daarnaast kunt u een expert inschakelen om een officiële meting uit te voeren. - Wat zegt de wet over geluidsoverlast door warmtepompen?
Volgens de overheid mag het geluidsniveau bij de erfgrens niet hoger zijn dan 40 dB ’s nachts en 45 dB overdag. Overschrijdt de warmtepomp deze waarden? Dan kunt u dit melden bij de gemeente.
Conclusie: hoe pakt u warmtepomp-overlast juridisch aan?
Overlast van een warmtepomp van uw buren kan vervelend zijn, maar er zijn stappen die u kunt ondernemen. In eerste instantie is een goed gesprek met de buren de beste oplossing. Wanneer dit niet helpt en de geluidseisen warmtepompen worden overschreden, kunt u juridische stappen overwegen.
Wilt u weten welke rechten u heeft en hoe u een zaak kunt starten? Bent u op zoek naar juridisch advies over warmtepomp-overlast? Neem dan contact op met onze advocaat gespecialiseerd in burenrecht voor een gratis intakegesprek.
Woont u in de buurt van Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch, Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? Dan bent u welkom op onze vestiging in Veghel. Bel ons gerust via 0413 35 22 11.
Of bent u gevestigd in de omgeving van Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer 0412 76 02 27.