brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie (EU) verlaten. De Britse premier Boris Johnson deed wat hij beloofde: de Brexit werd doorgezet. Wel werd een overgangsperiode tot en met 31 december 2020 afgesproken om te voorkomen dat een “no deal” of “harde Brexit” zou volgen. Dat betekend dat het VK tot en met 31 december 2020 zich aan alle EU-regels en wetten moet houden. De onderhandelingen tussen de EU en het VK lopen nog steeds en lijken moeizaam te verlopen. Maar wat zijn de Brexit gevolgen voor een EU merk en model?

VK biedt een gelijkwaardig recht in het VK aan

Door de Brexit zullen EU merk- en modelregistraties vanaf 1 januari 2021 een merk of model niet langer bescherming geven in het VK. In het ontwerp voor het terugtrekkingsakkoord is opgenomen dat EU merken en modellen die vóór 31 december 2020 zijn geregistreerd in het VK, beschermd en afdwingbaar blijven. Er wordt aangeboden dat die rechten een gelijkwaardig recht in het VK krijgen. Dit nieuwe ‘gekloonde’ recht zal dan kosteloos en automatisch worden verleend. Het UK Intellectual Property Office (UKIPO) maakte inmiddels op haar website bekend dat dit ook zou gebeuren indien er geen terugtrekkingsakkoord wordt gesloten.

Deze vergelijkbare VK registraties zouden dan:

  • worden geregistreerd in het VK register;
  • dezelfde juridische status hebben als registraties onder VK wetgeving;
  • dezelfde indieningsdatum prioriteitsdatum en/of senioriteitsdatum behouden als de originele EU registratie;
  • een volledig onafhankelijke VK registratie zijn, die aangevallen, overgedragen, gelicenseerd of vernieuwd kan worden, los van de originele EU registratie.

Het is zinvol om na 1 januari 2021 eens goed te gaan bekijken of uw merk of welke van uw merken voor uw onderneming van belang zijn in het VK.

Vernieuwing

Voor EU registraties die vóór 1 januari 2021 vernieuwd moeten worden, zal bij vernieuwing de vergelijkbare VK registratie ook worden verleend. Daarna zullen voor de ‘gekloonde’ VK registraties aparte vernieuwingsaanvragen moeten worden ingediend.

Gebruik

Voor de VK merkregistraties geldt – net zoals in andere regimes – dat het merk kan worden doorgehaald indien de registratie voor een ononderbroken periode van vijf jaar niet wordt gebruikt in het VK. Als deze regel zou worden doorgetrokken naar de ‘gekloonde’ VK merkregistraties zouden vele merken meteen kunnen worden doorgehaald.

Veel EU merkregistraties zullen nog nooit zijn gebruikt in het VK. Om dit probleem te ondervangen en merkhouders de mogelijkheid te bieden het noodzakelijke gebruik van het merk in het VK op te starten, is in de nieuwe wet opgenomen dat elk gebruik van het merk in de EU van vóór 1 januari 2021 (binnen óf buiten het VK) geldt als gebruik van het ‘gekloonde” merk in het VK. Maar het is dus nog niet helemaal zeker of deze regeling van toepassing zal zijn.

Wat moet u doen?

In principe hoeft u als gevolg van de Brexit dus niet speciaal actie te ondernemen voor een EU merk- of modelregistratie. Vanaf 1 januari 2021 krijgen de houders van EU rechten automatisch het ‘gekloonde’ recht. Bij verlenging na 1 januari 2021 zal verlenging van het ‘gekloonde’ recht dus wel apart in het VK moeten worden geregeld.

Daarnaast is het zinvol om na 1 januari 2021 eens goed te gaan bekijken of uw merk of welke van uw merken voor uw onderneming van belang zijn in het VK, maar die u daar (nog) niet heeft gebruikt. Het kan dan namelijk raadzaam zijn om voor dat soort merken t.z.t. een nieuwe nationale VK merkaanvraag te verrichten die het ‘gekloonde’ recht zal vervangen.

Actualiteiten omtrent de juridische gevolgen van de Brexit

Uiteraard houden wij de (juridische) ontwikkelingen rond de Brexit in de gaten. Specifieke Brexit gevolgen voor EU merken en modellen hebben daarbij uiteraard ook onze aandacht. Heeft u vragen over de juridische gevolgen van de Brexit of wilt u meer informatie over merkbescherming in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te mailen naar info@bernhaege.nl. Ook bent u altijd welkom ons te bellen. Voor het kantoor in Veghel belt u naar +31 413 35 22 11. Wenst u iemand van het kantoor in Oss te spreken, dan kunt u bellen naar +31 412 76 02 27. Wij staan voor u klaar!

Ontvang onze nieuwsbrief.

Blijf ook op de hoogte.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel uw vraag.

Plan direct een gratis intakegesprek.

Lees ook de spelregels.