U wilt het liefst alles weten van het bedrijf, voordat u de deal sluit. Mede daarom is er sprake van een onderzoeksplicht en een mededelingsplicht. De verkoper zal u niet alles willen vertellen. Op hem rust een mededelingsplicht, waardoor hij bepaalde informatie aan u zal moeten geven. Veel kopers weten echter niet dat zij ook een onderzoeksplicht hebben. Als koper moet u vragen stellen, onderzoek doen. Waarnaar precies, dat leest u hier of contact onze advocaat bedrijfsovername.
Onderzoeksplicht koper: De koop valt tegen.
Eigenlijk is het raar: de verkoper heeft een mededelingsplicht en de koper een onderzoeksplicht. Als een verkoper iets mededeelt, dan hoeft de koper toch niet meer te onderzoeken? Veel rechtspraak gaat dan ook over de vraag wie als eerste iets moet doen. Moet de verkoper eerst mededelen, of moet de koper er eerst naar vragen? Het antwoord op deze vraag is belangrijk voor het geval dat de koop tegenvalt en een partij schade lijdt. Wie behoort dan die schade te dragen? De verkoper die iets verzweeg of de koper die er niet naar vroeg?
Vuistregel informatie- en onderzoeksplicht.
Het antwoord is simpel: de verkoper moet eerst mededelen. Juridisch gezegd: de mededelingsplicht van de verkoper gaat vóór op de onderzoeksplicht van de koper. Lees meer in het artikel: “Welke informatie ben ik verplicht te verschaffen aan de koper?“. Dit zorgt er voor dat de koper beschermd wordt tegen een verkoper die omstandigheden verzwijgt die voor de koper van belang zijn. De achterliggende gedachte is dat de verkopende partij een informatievoorsprong heeft ten aanzien van de koper. Een koper mag dan ook in beginsel af gaan op de mededelingen van de verkoper.
Onderzoeksplicht en mededelingsplicht: Leun niet achterover.
Mag u er dan op vertrouwen dat de verkoper u alles mededeelt? Nee, als koper is het zeker niet verstandig achterover te leunen. Zoals in veel gevallen geldt ook hier: het zal afhangen van alle feiten en omstandigheden wie aansprakelijk is voor de schade als gevolg van een tegenvallende koop. Zo zal de koper door moeten vragen als hij tijdens het due diligence-onderzoek iets tegenkomt dat voor hem relevant kan zijn. Daarnaast kan bij twijfel over de juistheid van gedane mededelingen een (nadere) onderzoeksplicht voor de koper ontstaan.
Advocaat bedrijfsovername.
Bent u ook van plan een bedrijf over te nemen? Of heeft u een bedrijf overgenomen en blijkt u iets anders gekocht te hebben dan u aanvankelijk dacht? Onze advocaat bedrijfsovernames is u graag van dienst en kan u van juridische bijstand voorzien gedurende het gehele bedrijfsovername traject, zodat schade kan worden voorkomen. Mocht u al schade hebben geleden, dan kunnen wij u van dienst zijn bij het verhalen van deze schade op de wederpartij. Wij zijn ook te vinden op het grootste overnameplatform van Nederland.
Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.
Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.