U wilt het liefst alles weten van het bedrijf, voordat u de deal sluit. De verkoper zal u echter niet alles willen vertellen. Toch rust op hem een mededelingsplicht en zal hij bepaalde informatie aan u moeten geven. Veel kopers weten echter niet dat zij ook een plicht hebben: een onderzoeksplicht. Als koper moet u vragen stellen, onderzoek doen. Waarnaar precies, dat leest u hier.

De koop valt tegen

Eigenlijk is het raar: de verkoper heeft een mededelingsplicht en de koper een onderzoeksplicht. Als een verkoper iets mededeelt, dan hoeft de koper toch niet meer te onderzoeken? Veel rechtspraak gaat dan ook over de vraag wie als eerste iets moet doen. Moet de verkoper eerst mededelen, of moet de koper er eerst naar vragen? Het antwoord op deze vraag is belangrijk voor het geval dat de koop tegenvalt en een partij schade lijdt. Wie behoort dan die schade te dragen? De verkoper die iets verzweeg of de koper die er niet naar vroeg?

Vuistregel informatie- en onderzoeksplicht

Het antwoord is simpel: de verkoper moet eerst mededelen. Juridisch gezegd: de mededelingsplicht van de verkoper gaat vóór op de onderzoeksplicht van de koper. Lees meer in het artikel: “Welke informatie ben ik verplicht te verschaffen aan de koper?“. Dit zorgt er voor dat de koper beschermd wordt tegen een verkoper die omstandigheden verzwijgt die voor de koper van belang zijn. De achterliggende gedachte is dat de verkopende partij een informatievoorsprong heeft ten aanzien van de koper. Een koper mag dan ook in beginsel af gaan op de mededelingen van de verkoper.

Niet achterover leunen

Mag u er dan op vertrouwen dat de verkoper u alles mededeelt? Nee, als koper is het zeker niet verstandig achterover te leunen. Zoals in veel gevallen geldt ook hier: het zal afhangen van alle feiten en omstandigheden wie aansprakelijk is voor de schade als gevolg van een tegenvallende koop. Zo zal de koper door moeten vragen als hij tijdens het due diligence-onderzoek iets tegenkomt dat voor hem relevant kan zijn. Daarnaast kan bij twijfel over de juistheid van gedane mededelingen een (nadere) onderzoeksplicht voor de koper ontstaan.

Advocaat bedrijfsovername

Bent u ook van plan een bedrijf over te nemen? Of heeft u een bedrijf overgenomen en blijkt u iets anders gekocht te hebben dan u aanvankelijk dacht? Onze advocaat bedrijfsovernames is u graag van dienst en kan u van juridische bijstand voorzien gedurende het gehele bedrijfsovername traject, zodat schade kan worden voorkomen. Mocht u al schade hebben geleden, dan kunnen wij u van dienst zijn bij het verhalen van deze schade op de wederpartij.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Andere expertises van ons kantoor.

Verbintenissenrecht

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Incasso

Het innen van geld of openstaande vorderingen van een schuldenaar, ook wel wanbetaler genoemd.

Burgerlijk procesrecht

Het geheel van rechtsregels dat bepaalt hoe een procedure bij de civiele rechter moet verlopen.