Advocaat bedrijfsovername.

mr. Annelies Jansen

profielfoto mr. Annelies Jansen

mr. Marissa Reedijk

profielfoto mr. Marissa Reedijk

Meer weten over.

Aangesloten bij.

logo nederlandse orde van advocaten
logo brookz

Informatieplicht verkoper, wat houdt dat precies in? U wilt uw bedrijf verkopen, voor een goede prijs. U geeft openheid van zaken aan de koper door de boeken te laten onderzoeken (due diligence). Maar wat als de koper vergeet belangrijke informatie op te vragen? Of als u merkt dat er verkeerde conclusies getrokken worden? Moet u de koper waarschuwen? Ja. U heeft namelijk een mededelingsplicht. Verzaakt u de informatieplicht, dan kan dit voor u grote financiële gevolgen hebben. Lees verder voor meer info over informatieplicht verkoper of bel onze advocaat bedrijfsovername.

Informatieplicht verkoper.

Bij een bedrijfsovername heeft de verkoper een mededelingsplicht en de koper een onderzoeksplicht. Maar wat als de koop tegenvalt? Had de koper meer vragen moeten stellen? Of had de verkoper meer moeten vertellen? Volgens vaste rechtspraak gaat de informatieplicht van de verkoper in beginsel vóór op de onderzoeksplicht van de koper.

Dit betekent dat de verkoper een onvoorzichtige koper moet waarschuwen. Als de verkoper weet dat belangrijke informatie tijdens het due diligence-onderzoek niet wordt opgevraagd, dan dient hij daarvoor te waarschuwen. Houdt de verkoper bewust informatie achter, ook al heeft de koper alle gelegenheid gehad om de boeken te onderzoeken? Dan is de verkoper bij schade toch aansprakelijk.

Onderzoeksplicht koper.

Wat de verkoper in een concreet geval dient mede te delen en wat niet, hangt sterk af van de feiten en omstandigheden van het geval. Volgens de vuistregel zoals hierboven omschreven gaat de mededelingsplicht van de verkoper vóór op de onderzoeksplicht van de koper. Maar soms is dat anders. Bijvoorbeeld als het voor de hand ligt dat de koper navraag doet naar aanleiding van het due diligence-onderzoek, maar dit niet doet. Als de koop dan tegenvalt geldt: dan had de koper maar beter na moeten vragen. De koper is dan aansprakelijk voor de schade.

Rol garanties.

Het is gebruikelijk dat de verkoper bij een bedrijfsovername bepaalde garanties geeft. Dit betekent dat de verkoper ervoor instaat dat een bepaalde situatie is, zoals hij omschrijft. Blijkt het achteraf anders te zijn en de koper lijdt daardoor schade, dan is de verkoper daarvoor aansprakelijk. Wist u trouwens dat wij ook op het grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland te vinden zijn?

Advocaat bedrijfsovernames.

Bent u van plan uw bedrijf te verkopen? Wij helpen u graag bij onder andere het opstellen van de benodigde documentatie en het opstellen van de koopovereenkomst. Wij zorgen voor de juiste begeleiding en geven juridisch advies gedurende het gehele traject. Zo kan de bedrijfsoverdracht vlekkeloos verlopen en kunt u zich als ondernemer richten op waar u goed in bent: ondernemen!

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Incasso.

Het innen van geld of openstaande vorderingen van een schuldenaar, ook wel wanbetaler genoemd.

Burgerlijk procesrecht.

Het geheel van rechtsregels dat bepaalt hoe een procedure bij de civiele rechter moet verlopen.