Auteursrecht advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

Aangesloten bij

logo nederlandse orde van advocaten
logo vereniging voor auteursrecht

Auteursrecht ontstaat automatisch als u een origineel werk maakt. Het auteursrecht – ook vaak aangeduid met de Engelse term copyright – is een van de rechten van het intellectuele eigendom en valt dus onder de verzamelnaam “intellectueel eigendomsrecht”.

Een advocaat auteursrecht houdt zich met zijn expertise bezig met de bescherming van iedere waarneembare vorm van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Dat werk moet dan wel een zogenoemd eigen oorspronkelijk karakter bezitten en het persoonlijke stempel van de maker dragen.

Velen denken bij auteursrecht nog wel aan gesproken of geschreven teksten, schilderijen, afbeeldingen, foto’s en muziekwerken, maar de praktijk heeft uitgewezen dat auteursrechtelijke bescherming veel breder is. Bijvoorbeeld speelgoed, lingerie en sieraden, maar ook logo’s, software, grafische vormgeving en ontwerpen van vele andere toepassingen. Let wel: het achterliggende idee of een stijl is niet beschermd. Het gaat echt om de waarneembare uitvoeringsvorm van een idee of van een specifiek ontwerp binnen een stijl.

Beperkingen Auteursrecht.

Indien een werk auteursrechtelijk is beschermd, kan de maker of zijn rechtsverkrijgende zich verzetten als een derde een werk zonder toestemming verveelvoudigt of openbaar maakt. Dit tenzij er sprake zou zijn van een van de in de wet gestelde beperkingen (zoals het recht te citeren of parodiëren). Als iemand een werk wel zonder toestemming openbaar maakt of verveelvoudigt, kan de inschakeling van een specialist / advocaat zeer effectief zijn om deze onrechtmatige handelwijze te stoppen en eventueel aanspraak te maken op een (schade)vergoeding.

Onstaan van Auteursrecht.

Het recht van een auteur (intellectueel eigendomsrecht) ontstaat automatisch door het maken van een werk. Daarbij hoeft dus niet te worden voldaan aan bepaalde registratie-eisen. Het eindigt ook automatisch – in ieder geval in de EU – 70 jaar na het overlijden van de maker. Het kan echter wel handig zijn om ooit te kunnen aantonen wanneer die creatie precies heeft plaatsgevonden en dus een “registratiesysteem” te hanteren.

Hebt u vragen aan een gespecialiseerde advocaat over dit rechtsgebied met betrekking tot de beperkingen daarvan, aan wie het recht toekomt, of iets inbreuk maakt en hoe u dat kunt aanpakken of hoe de rechten kunnen worden overgedragen, dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Auteursrecht Advocaat

mr. Muriel van den Hazenkamp

  • profielfoto muriel van den hazenkamp
Neem contact met ons

Meer weten over

logo nederlandse orde van advocaten
logo vereniging voor auteursrecht

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Contact opnemen
+31 413 35 22 11
+31 412 76 02 27

Andere expertises van ons kantoor.

Bekijk alle rechtsgebieden

IE

Het recht dat de eigendom op literaire en artistieke eigendom regelt in het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en octrooirecht.

Merkenrecht

Het geheel van regels dat betrekking heeft op de vestiging, bescherming en het uitdoven van merken.

Handelsnaamrecht

Het gedeelte uit de Handelsnaamwet dat regels geeft met betrekking tot handelsnamen om verwarring en misleiding te voorkomen.