Wil uw werkgever u ontslaan? Dan moet hij u een transitievergoeding betalen. Dit geldt ook als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd.

U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever.

De berekening van de transitievergoeding.

Op welke wijze moet het loon voor een transitievergoeding worden berekend? De hoogte van de vergoeding wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en het aantal dienstjaren. De opbouw bedraagt 1/3e maandsalaris per dienstjaar. Het maakt ook niet uit of iemand in vaste of tijdelijke dienst is. Voor arbeidsovereenkomsten die korter dan 12 maanden duren, wordt de transitievergoeding naar rato berekend.

De vergoeding is maximaal € 83.000 bruto (per 1 januari 2020). Of 1 jaarsalaris, als dat hoger is. Onder loon verstaan we het bruto uurloon vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsduur per maand of indien geen of een wisselende arbeidsduur is overeengekomen het bruto uurloon vermenigvuldigd met het gemiddelde aantal gewerkte uren per maand (…).

Recente uitspraak door de rechter.

In een recente uitspraak heeft een Kantonrechter zich over de berekening van het loon uitgelaten, indien loon per week is overeengekomen. Dan moet de overeengekomen arbeidsduur per week omgerekend worden naar de overeengekomen arbeidsduur per maand. Hierbij wijst de kantonrechter erop dat arbeidsduur staat voor werkdagen en niet voor kalenderdagen. Zo moet dus niet worden gerekend met 28 of 31 (kalender)dagen per maand maar met 20 of 21 of 22 werkdagen.

Zie hier de uitspraak over de transitievergoeding berekenen van de Kantonrechter Utrecht van 14 augustus 2015.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Veghel, Sint-Oedenrode, Gemeente Meierijstad, Uden, Schijndel, Erp, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Bent u woonachtig of is uw bedrijf gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Meer expertises van ons kantoor.

Meer expertises van ons kantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.