Uw werkgever dient in bepaalde situaties toestemming te vragen aan het UWV om u te ontslaan. Krijgt hij of zij daarvoor toestemming van het UWV, maar bent u het niet eens met het ontslag? Het UWV informeert u hier niet over, maar u kunt een onterecht ontslag aanvechten via de Kantonrechter. Lees verder of plan direct een gratis intakegesprek met onze arbeidsrecht advocaat.
Ontslagen met toestemming UWV.
In een aantal gevallen dient uw werkgever bij het UWV toestemming te vragen als uw werkgever u wil ontslaan. Bijvoorbeeld als u twee jaar of langer ziek bent. Ook is dit het geval bij ontslag vanwege een bedrijfseconomische reden. Hieronder vallen bepaalde gevallen zoals:
- de slechte, of slechter wordende, financiële situatie van het bedrijf
- werkvermindering
- organisatorische en/of technologische veranderingen, zoals automatisering
- (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging
- een bedrijfsverhuizing
- vervallen van een loonkostensubsidie
Procedure bij het UWV.
Uw werkgever dient een ontslagaanvraag in bij het UWV. Hiervan ontvangt u een afschrift. U krijgt dan een termijn om schriftelijk verweer te voeren. Soms volgt er dan nog een tweede schriftelijke ronde, waarna het UWV uw werkgever (al dan niet) toestemming voor het ontslag geeft.
Het UWV geeft toestemming voor uw ontslag.
Als het UWV toestemming geeft voor het ontslag, dan mag uw werkgever, rekening houdend met de opzegtermijn, uw arbeidsovereenkomst opzeggen. U ontvangt dan een brief van uw werkgever.
Onterecht ontslag aanvechten.
Als het UWV toestemming voor ontslag heeft gegeven, en uw arbeidsovereenkomst wordt opgezegd, dan heeft u nog de mogelijkheidom uw ontslag aan te vechten via de Kantonrechter. Let op: het UWV informeert u meestal niet over deze mogelijkheid! U dient dan binnen 2 maanden, maar het liefst zo snel mogelijk, een verzoekschrift in te dienen bij de Kantonrechter. Krijgt u gelijk en krijgt u ook ontslag via de kantonrechter? Dan kan de rechter besluiten om uw arbeidscontract te herstellen of u een schadevergoeding toe te kennen. Krijgt u geen gelijk? Dan kunt u in hoger beroep gaan.
Wees alert: na 2 maanden is uw ontslag definitief.
Als u het dus niet eens bent met het ontslag, heeft u zeker nog mogelijkheden om dit aan te vechten. Laat u goed informeren als het UWV uw werkgever toestemming heeft gegeven om u te ontslaan. Vaak zijn er mogelijkheden om uw arbeidsovereenkomst door de Kantonrechter te laten herstellen of om een schadevergoeding te vragen. Houd u de termijn van 2 maanden goed in de gaten, want na deze termijn is het ontslag definitief. Voor vragen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!
Bent u gevestigd in de omgeving van Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. Voor telefonisch contact kunt u ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.
Of bent u gevestigd in de omgeving van Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. Neem dan contact op met dit kantoor. U kunt ons bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.