Concurrentiebeding advocaat.

mr. Jacqueline Lauwen

profielfoto mr. Jacqueline Lauwen

Meer weten over.

Aangesloten bij.

logo nederlandse orde van advocaten
logo vereniging arbeidsrecht advocaten nederland

Het blijft de gemoederen bezig houden; is een relatie- en concurrentiebeding uitzendkracht in vaste dienst nu wel of niet mogelijk?

Wel of geen relatie- en concurrentiebeding uitzendkracht mogelijk?

De Kantonrecht te Amersfoort heeft zich op 28 september jl. hierover in een kort geding uitgelaten, en is van oordeel dat (indien de inlener leiding en toezicht houdt over de uitzendkracht), een relatiebeding (bij een uitzendkracht die een contract voor onbepaalde tijd heeft) in strijd is met het belemmeringsverbod zoals in artikel 9a lid 1 van de Wet allocatie arbeid door intermediair (Waadi) is opgenomen. Deze wet vloeit voort uit een Europese Richtlijn, Richtlijn 2008/104/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende uitzendarbeid.

Jurisprudentie.

Alhoewel dit slechts een uitspraak betreft van een kantonrechter, en dan ook nog slechts in een kort geding, moeten we niet vergeten, dat meerdere rechters hier zo over denken. Hieronder zijn ook het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (uitspraak 12 januari 2016), en een Kantonrechter te Rotterdam. Uitzendbureaus: u bent dus gewaarschuwd! Vooralsnog is een concurrentie- en relatiebeding voor uitzendkrachten dus nog niet mogelijk.

Indien u onder het belemmeringsverbod uit zou willen komen, dan zou u kunnen stellen, dat u de toezicht en leiding niet bij de inlener neer moet leggen, maar dat is bij uitzendkrachten volgens mij niet mogelijk. Bij een uitzendovereenkomst wordt volgens de wet de werknemer ‘in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf’ door het uitzendbureau namelijk uitgeleend om ‘onder leiding en toezicht’ van een derde werkzaamheden te verrichten.

Er zijn echter ook andere geluiden, zo leidt de Kantonrechter Rotterdam uit (de toelichting op) de Europese richtlijn af, dat bescherming slechts is voorbehouden aan uitzendkrachten die in tijdelijke dienst zijn van de uitlener. Het is dus wachten op een uitspraak van de Hoge Raad hierover. Het loont echter in ieder geval tot die tijd de moeite om u als uitzendkracht hiertegen te verzetten, als het beding u belemmert!

Samenvattend.

  • Een relatie- en concurrentiebeding voor uitzendkrachten in vaste dienst is mogelijk onder voorwaarden.
  • De Kantonrechter te Amersfoort heeft geoordeeld dat een relatiebeding in strijd kan zijn met de Wet allocatie arbeid door intermediair (Waadi) wanneer de inlener leiding en toezicht uitoefent over de uitzendkracht.
  • Dit standpunt wordt ondersteund door andere rechters, waaronder het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en een Kantonrechter te Rotterdam.
    Het vermijden van leiding en toezicht door de inlener als mogelijkheid om onder het belemmeringsverbod uit te komen, lijkt niet haalbaar voor uitzendkrachten.
  • Er zijn verschillende interpretaties van Europese richtlijnen, met mogelijke verduidelijking door een uitspraak van de Hoge Raad in de toekomst.
  • Tot die tijd is het aan te raden om als uitzendkracht bezwaar te maken tegen beperkende bedingen die de carrièremogelijkheden kunnen schaden.
  • Advies van een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat kan nuttig zijn bij het begrijpen van de juridische aspecten en het beschermen van de eigen belangen.

Overleg met onze arbeidsrecht advocaat kan natuurlijk altijd.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart (Gemeente Meierijstad), Uden, Gemert, Nistelrode, Beek en Donk of Heeswijk? U kunt dan terecht op onze vestiging in Veghel. U kunt ons op dit kantoor bereiken via +31 413 35 22 11.

Woont u of is uw onderneming gevestigd in Oss, Rosmalen, Berghem, Schaijk, Heesch, Ravenstein of Kerkdriel? Dan is onze dichtstbijzijnde vestiging in Oss. U kunt ons op dit kantoor bereiken op het volgende nummer +31 412 76 02 27.

Neem direct contact op.

Neem direct contact op.

Wij adviseren en staan u bij in het geval van juridische kwesties.

Overige juridische expertises van ons advocatenkantoor.

Mediation.

Het proces waarin twee partijen met een mediator gezamenlijk tot een oplossing komen van een geschil.

Verbintenissenrecht.

Het gedeelte van het burgerlijk recht dat regels geeft over verbintenissen die mensen met elkaar sluiten, zoals overeenkomsten.

Echtscheidingsrecht.

De regels die bepalen hoe een echtscheidingsprocedure moet verlopen en aan welke eisen hierbij moet worden voldaan.