Stagiairs zijn voor veel Nederlandse bedrijven en dus ook advocatenkantoren onmisbaar geworden. Naast de dagelijkse werkzaamheden verricht de stagiair vaak ook waardevolle taken waar een bedrijf zelf niet aan toekomt. Een voorbeeld daarvan is het doen van onderzoek. Stagiairs kunnen daardoor vernieuwende kennis voor het bedrijf verzamelen en aan het bedrijf overdragen. Enkel koffie halen en kopiëren is er voor gedurende de advocatenstage dan ook niet bij!
Voor zowel het bedrijf als de stagiair is de stage daardoor belangrijk. Bij de meeste opleidingen en zelfs bij sommige beroepsgroepen is de stage inmiddels een verplicht onderdeel. Ook in de advocatuur dienen beginnende advocaten een stage te lopen: de advocatenstage. Wat deze stage inhoudt, zal onze (bijna ex-)advocaat-stagiaire Cynthia hieronder toelichten.
Meester in de rechten.
Om advocaat te kunnen worden, is allereerst een universitaire opleiding in de rechten vereist. Als je deze opleiding met goed gevolg hebt afgerond dan krijg je de titel “meester in de rechten”. Dat maakt je nog geen advocaat, maar wel jurist. Als jurist kan je bijvoorbeeld al wel procedures voeren in zaken voor de kantonrechter en in andere zaken waar de bijstand van een advocaat niet verplicht is.
Wat ook kan, is dat je met de meester titel op zak aan de slag gaat als advocaat-stagiair bij een advocatenkantoor. Dat is ook de weg die ik ben ingeslagen. Na mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg kreeg ik in oktober 2015 de mogelijkheid om bij Bernhaege Advocaten aan de slag te gaan. Eerst als juridisch medewerkster en vanaf mei 2016 als advocaat-stagiaire.
Bij de meeste opleidingen en zelfs bij sommige beroepsgroepen is de stage inmiddels een verplicht onderdeel. Ook in de advocatuur dienen beginnende advocaten een stage te lopen: de advocatenstage.
Beëdiging.
Helemaal aan het begin van deze advocatenstage word je beëdigd bij de rechtbank en ingeschreven op het zogenoemde tableau van de Orde van Advocaten. Mijn beëdiging vond plaats op 27 mei 2016 bij de Rechtbank Oost-Brabant. Vanaf dat moment ben ik advocaat. Anders dan het woord “advocaat-stagiair” doet vermoeden, ben je dus na de beëdiging direct advocaat en mag je alle taken van een advocaat verrichten.
Daarnaast draag je dus ook alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Het enige verschil met een advocaat die al wel de stage heeft doorlopen, is dat je onder begeleiding van een patroon werkt. Een “patroon” is een ervaren advocaat die je onder zijn of haar hoede neemt en in mijn geval was dat Annelies Jansen. Daarnaast moest ik de beroepsopleiding nog met goed gevolg doorlopen.
Wat houdt de advocatenstage in?
De advocatenstage duurt dan ongeveer 3 jaar. Hoewel ik tijdens die periode zelfstandig aan zaken heb gewerkt, keek Annelies als patroon gedurende deze periode met mij mee. In het begin was dit natuurlijk wat meer dan aan het einde van de stage. Ook heb ik zittingen en besprekingen van Annelies en van andere kantoorgenoten bijgewoond. Dat was én is voor mij erg leerzaam. Op die manier heb ik in relatief korte tijd veel kennis en vaardigheden op kunnen doen die ik vervolgens weer kan toepassen in mijn eigen praktijk.
Advocatenstage en Beroepsopleiding Advocaten.
Naast de ervaring die je in de praktijk in de vorm van de advocatenstage dient op te doen, is ook het doorlopen van de Beroepsopleiding Advocaten verplicht. Deze beroepsopleiding duurt ongeveer 2,5 jaar en tijdens deze periode krijg je diverse inhoudelijke vakken, zoals Burgerlijk Procesrecht of Strafrecht. Dit is afhankelijk van de richting die je kiest. Daarnaast neem je ook deel aan cursussen die gericht zijn op de praktijk.
Hierbij kan gedacht worden aan mondelinge en schriftelijke vaardigheden en de toepassing van de gedragsregels voor de advocatuur. Zelfs het naspelen van situaties met acteurs vormt een vast onderdeel van deze vaardighedencursussen. Voor deze cursussen moest ik geregeld naar Eindhoven om weer even de schoolbanken in te gaan. Dit waren fijne en ook gezellige momenten om met studiegenoten ervaringen uit te wisselen.
Verklaring advocatenstage.
Wanneer de beroepsopleiding én de advocatenstage met goed gevolg zijn afgerond, dan ben je drie jaar na de beëdiging officieel advocaat en stagiair af.
Voor mij als advocaat-stagiaire komt dat moment op 27 mei aanstaande. De Orde van Advocaten heeft mij “groen licht” gegeven wat betekent dat ik aan alle verplichten van de advocatenstage heb voldaan. Met veel plezier kijk ik terug op mijn stageperiode waarin ik heel veel heb mogen leren van onder andere Annelies, van mijn kantoorgenoten en zeker ook van cliënten. Ook na mijn stage zal ik als advocaat verbonden blijven aan Bernhaege. Ik verheug mij op de periode die komen gaat en ben dankbaar dat ik dit mooie beroep bij Bernhaege Advocaten mag (blijven) uitoefenen.